Направените тестове били успешни, другата седмица премиерът в оставка Кирил Петков открива официално газопровода с гръцкия си колега

Азерски газ към България в пълен обем през Гърция ще тръгне през септември, най-късно в началото на октомври. Това стана ясно при проверката на проекта, която направи премиерът Кирил Петков в петък.

Когато газопроводът заработи, годишно по него ще минават 3 млрд. куб. метра газ - колкото е потреблението на България. При необходимост капацитетът може да се вдигне на 5 млрд.

В петък на входа на газоизмервателната станция “Стара Загора” всички чакаха премиера в оставка Кирил Петков. Идването му се забави с няколко часа и той се появи към 13 часа. Премиерът пристига заедно с енергийният министър в оставка Александър Николов. “България вече има алтернативно трасе за газ и това е начинът за истинска диверсификация. “Турски поток” и други псевдодиверсификации нямат нищо общо с нея”, заяви Петков.

Според него даденото обещание на 1 юли интерконекторът да бъде завършен физически е спазено. Предстояли само софтуерни тестове, затова и другата седмица с премиера на Гърция щели да дадат старт на газовата връзка като работещ проект.

Преди пристигането му Теодора Георгиева - изпълнителен директор на българо-гръцката проектна компания ICGB, която е оператор на газопровода, обясни докъде е проектът.

“Станцията е напълно завършена, направени са и пневматичните тестове. Това, което ни остава, са така наречените автоматизирани процеси - защото ние правим газопровод, който е абсолютно автоматизиран. Предстои да интегрираме системата за дистанционно управление, което ще се случи през юли. Тя ще обхване всички съоръжения - двете газоизмервателни станции в Стара Загора и в Комотини, 8 кранови възела, системите за сигурност и диспечерския център, които ще се обслужват неприсъствено, каза Георгиева.

В края на юни проектът за газопровода Комотини - Стара Загора, който ще свърже мрежите на двете държави, е завършен 98%. Линейната част с дължина 182 километра е изпълнена изцяло.

Продължават довършителните действия по изграждането на наземните съоръжения. Предстои диспечерският център до Хасково да бъде оборудван с необходимите системи за управление и контрол.

От няколко седмици се правят и тестовете с газ, когато тръбата бе напълнена с 3,7 милиона куб. метра в посока към Комотини. Предстоят тестове и на измервателните линии.

Досега са успешни - детекторите не са установили теч на газ. “През юли ще напълним с газ трасето още веднъж, за да вдигнем налягането и да постигнем 75 бара. За присъединяването към тръбите на “Булгартрансгаз” при Стара Загора са нужни 46,5 бара”, поясни Георгиева.

“За да съкратим максимално всички срокове за работата на приемателната комисия, които нормално са 3 месеца, ни е необходима политическа подкрепа. Тази комисия е еквивалент на акт 16”, каза Георгиева.

Цената в Европа се вдигна с 50%, стигна най-високо ниво от три месеца

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF гони най-високи нива поне от три месеца насам. В петък в края на търговията котировките бяха 144,18 евро за мегаватчас. Такива нива не е имало от 9 март.

Стойностите на тази борса са важни за България, тъй като те са определящи и за цените у нас.

В началото на юни имаше тренд надолу - между 81,4 и 86,32 евро. След това обаче цените са се вдигнали с 50%. Най-вероятната причина е намаляването на количествата руски газ за Европа, които се мотивират с ремонти.

По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) потреблението на газ в ЕС е намаляло с 27 млрд. куб м за шестте месеца на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г. Към 29 юни запасите в европейските подземни охранилища били 31,9 млрд. куб м, а за посрещане на зимния сезон трябвали още 40,5 млрд. куб м.

Междувременно стана ясно, че от 11 до 21 юли ще бъдат спрени доставките на газ по “Северен поток” заради за планов годишен ремонт. Спирането на газопровода може да задълбочи ситуацията с недостига на синьо гориво за Европа.

От руската “Газпром” междувременно обявиха и предварителни данни за полугодието - добивът на газ е 238,4 млрд. куб м, което е с 8,6% по-малко от миналата година.

Експортът е достигал до 68,9 млрд. куб м, което е с 31% по-малко на годишна база. В същото време се е увеличил износът за полугодието на тази година на тръбопроводен газ за Китай с 63,4%.

Зa пъpви път пpeз юни EC e внecъл пoвeчe втeчнeн пpиpoдeн гaз oт САЩ, oткoлкoтo са били количествата oт pyскитe тpъбoпpoвoди. Това е следствие на намалените дocтaвки зa Eвpoпa, зaяви Фaтиx Биpoл - изпълнитeлeн диpeктop нa Международната агенция по енергетика.

.

Станцията при Стара Загора е напълно завършена, направени са и пневматичните тестове.
Станцията при Стара Загора е напълно завършена, направени са и пневматичните тестове.