Малките бензиностанции няма как скоро да предоставят на потребителите гласуваната от депутатите отстъпка от 25 ст. на литър гориво. Причината за това са неуредиците около стартирането на мярката. Това се разбра от изказване на председателя на Националното сдружение на малките търговци на горива Николай Николов пред бТВ.

Отстъпката трябваше да се дава от 1 юли, но НАП излезе със съобщение, че това ще стане 3 дни, след като актуализацията на бюджета бъде обнародвана в Държавен вестник. Това все още не е факт, бензиностанциите също нямат инструкции как да прилагат отстъпката.

"До момента никой нищо не ни е казал. Нямаме указания. Нямаме яснота как ще се случват нещата", заяви собственик на малка бензиностанция. Тези обекти в страната са около 3000. По думите на Николов софтуерни фирми, обслужващи бензиностанциите, са започнали да им се обаждат с предложения за обновяване на софтуера. Това обаче щяло да отнеме време, както и обучението на персонала за въвеждането на промяната. Според Николов има и проблем с обработката на личните данни. Заради "недоброто сработване" на мярката има опасност от противопоставяне на малките на големите бензиностанции, тъй като големите най-вероятно по-бързо ще въведат промяната, която ще повлияе на цените, смята Николов.

Отстъпката ще се дава в бензиностанции, които са се съгласили да я дават, а не във всички, като не са предвидени ограничения в броя на зарежданията и количеството гориво, обясниха от НАП преди дни. Компенсацията ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с карта. За горивото с отстъпка бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър.