Енергийният експерт предлага на президента и на политическите партии програма с 4 мерки за компенсиране на последствията

Ако „разярената Русия“ постъпи като в случая с газовите доставки и прекрати търговските отношения в областта на ядрената енергетика, България ще изпадне в изключително тежка криза поради принудителното спирането на АЕЦ“Козлодуй“ след 2024 г., когато запасите на свежо ядрено гориво ще бъдат изчерпени. Това се казва в декларация на Иван Хиновски, изпратена до президента, политическите партии и бъдещото ръководство на министерството на енергетиката.  Енергийният експерт се е подписал като председател на "Българския енергиен и минен форум", но е уточнено, че написаното е негова лична позиция. 

Той заявява, че не се чувства компетентен да оценява и да дава съвети по сложния казус на българо-руските дипломатически отношения, но се смята за длъжен да предупреди, че едно ново влошаване на отношенията водещо до прекъсване на търговските отношения в областта на ядрената енергетиката на България ще има изключително тежки последствия за енергийната и националната сигурност на страната. Напомня, че 100% от доставките на ядрено гориво, резервни части и инженерни услуги за АЕЦ “Козлодуй“ се осигуряват от руски компании, което, въпреки предприетите действия, не може да бъде променено в близките 3-4 години.

"Задълбочените анализи на специалистите показват, че без АЕЦ“Козлодуй“ мощностният и енергиен баланс на страната ще останат неосигурени, което означава: недостиг на електроенергия и вероятни ограничения на електроподаването през зимата, спиране на износа с всички последствия за икономиката на страната, повишаване на цената на електроеннергията за бита и други.

Хиновски предлага при такова екстрено развитие програма с 4 мерки за компенсиране на последствията:

1) Да се разработи програма за привеждане в готовност за рестартиране на всички спрени въглищни мощности в България и осигуряване на работата им на местни въглища, независимо от икономическите и екологични характеристики, като ТЕЦ“Бобов дол“, ТЕЦ“Русе“, ТЕЦ“Марица 3“, ТЕЦ“Сливен“, немодернизираните блокове на ТЕЦ“Варна“ (ако не са демонтирани).

2) АЕЦ“Козлодуй“ да има готовност и разработи нова програма за презареждане на блоковете след 2023 година и работа на минимален товар – само един блок.

3) Да се обяви незабавно международен конкурс за предоставяне на концесия за добив на доказаните от досегашни проучвания запаси на природен газ в „Етрополската свита“, като специално се покани и досега работилата компания „Direct Petrolium” от САЩ.

4) Да се разработи съвместно с румънската страна на програма за усвояване на хидроенергийния потенциала на река „Дунав“ , която в рамките на 5-6 години може да допринесе за диверсификация на енергийния баланс на страната при множество други положителни ефекти за икономиката на страната.

"Далече не съм убеден, че тази програма ще бъде посрещната с консенсус от всички политически партии в страната, но съм дълбоко убеден, че тя е единственият изход от задънената улица на потенциалната криза от едно евентуално спиране на доставките на ядрено гориво и резервни части за АЕЦ“Козлодуй“, която би възникнала след 2023 година", коментира той.

Хиновски доскоро беше енергиен експерт на "Има такъв народ", от която партия се отказа преди дни. Беше излъчен от партията на Слави Трифонов  в проектокабинет за министър на енергетиката, беше председател на енергийната комисия в краткия живот на предишния парламент. 
Но именно сега е време да мислим и планираме действията за избягване на проблемите!

За избягване на тази криза, предлагам по дипломатически път да бъде направено всичко възможно за запазване на състоянието на търговските отношения в областта на ядрената енергетика (въпреки моите очаквания, че и тук ще ни бъде наложено условието за заплащане в рубли!), пише той.

 Едно ново влошаване на отношенията с Руската федерация, водещо до прекъсване на търговските отношения в областта на ядрената енергетиката на България ще има изключително тежки последствия за енергийната и националната сигурност на страната. Напомням, че 100% от доставките на ядрено гориво, резервни части и инженерни услуги за АЕЦ“Козлодуй“ се осигуряват от руски компании, което въпреки предприетите действия не може да бъде променено в близките 3-4 години. И ако „разярената Русия“ постъпи като в случая с газовите доставки и прекрати търговските отношения в областта на ядрената енергетика, България ще изпадне в изключително тежка криза поради принудителното спирането на АЕЦ“Козлодуй“ след 2024 година, когато запасите на свежо ядрено гориво ще бъдат изчерпени. За избягване на тази криза, предлагам по дипломатически път да бъде направено всичко възможно за запазване на състоянието на търговските отношения в областта на ядрената енергетика (въпреки моите очаквания, че и тук ще ни бъде наложено условието за заплащане в рубли!)

Задълбочените анализи на специалистите показват че без АЕЦ“Козлодуй“ мощностния и енергиен баланс на страната ще останат неосигурени, което означава: недостиг на електроенергия и вероятни ограничения на електроподаването през зимните месеци, спиране на износа с всички последствия за икономиката на страната, повишаване на цената на електроеннергията за бита и други.
В случай, че се стигне до такова екстрено развитие на отношенията и прекъсване на услугите, с цел компенсиране на последствията, предлагам програма за компенсиране на последствията със следните 4 мерки:
1) Да се разработи програма за привеждане в готовност за рестартиране на всички спрени въглищни мощности в България и осигуравене на работата им на местни въглища, независимо от икономическите и екологични характеристики, като ТЕЦ“Бобов дол“, ТЕЦ“Русе“, ТЕЦ“Марица 3“, ТЕЦ“Сливен“, немодернизираните блокове на ТЕЦ“Варна“ (ако не са демонтирани).
2) АЕЦ“Козлодуй“ да има готовност и разработи нова програма за презареждане на блоковете след 2023 година и работа на минимален товар – само един блок.
3) Да се обяви незабавно международен конкурс за предоставяне на концесия за добив на доказаните от досегашни проучвания запаси на природен газ в „Етрополската свита“, като специално се покани и досега работилата компания „DirectPetrolium” от САЩ.
4) Да се разработи съвместно с румънската страна на програма за усвояване на хидроенергийния потенциала на река „Дунав“ , която в рамките на 5-6 години може да допринесе за диверсификация на енергийния баланс на страната при множество други положителни ефекти за икономиката на страната.

Далече не съм убеден, че тази програма ще бъде посрещната с консенсус от всички политически партии в страната, но съм дълбоко убеден, че тя е единственият изход от задъдената улица на потенциалната криза от едно евентуално спиране на доставките на ядрено гориво и резервни части за АЕЦ“Козлодуй“, която би възникнала след 2023 година.
Но именно сега е време да мислим и планираме действията за избягване на проблемите!

Иван Хиновски,
Председател на УС на БЕМФ,
Лична позиция