Алтернативни доставчици на ядрено гориво има, заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов по Би Ти Ви.  Очаква се единият от двата реактори да е с различно от руско гориво след 2024 г., каза още той.

Азерският газ течеше към България преди в ограничени количества, сега вече - в пълен обем, каза Николов.  Търговската експлоатация на интерконектора с Гърция  ще започне съвсем скоро, усилия за това се полагат.

Ако у нас регулаторните органи у нас си свършат работата, в България ще е много по-ясно защо у нас цените на енергията са такива, каза още Николов.

Пазарът на дизел, бензин и производни не е под шапката на енергийното министерство, но в "Лукойл" не се преработва само руски петрол.  Рафинерията снабдява локалния ни пазар, но и съседите ни.  И все пак, ако погледнете цените у всичките ни съседи, тези у нас остават най-ниски, защото сме най-бедни в ЕС.

Нямам и не съм имал политически амбиции, нищо не е на всяка цена, вярвам, че има хора, които могат да се справят много по-добре от мен, но ще помагам, каза Николов в заключение.