l Най-евтините вече са по 40 ст., продават най-големите за 6 лв. 

l Решението е на Светия синод, причината - килограмът излиза от свещоливницата вече за 120 лв.

Инфлацията не пощади и църквата - двойно по-скъпи вече са и свещите, показа проверка на “24 часа” в храмове от цялата страна. Причината - нарасналите разходи за производството, както и на енергоизточниците.

Най-евтините от 20 ст. вече се продават за 40. Тези, които доскоро бяха по 40, вече са 80 ст.

Свещите от 1 лв.

са 2 лв., а тези

от 2 са 4 лева

Само при най-големите увеличението е по-малко. Те се продаваха за 4 лв. до края на юни, вече са 6 лв.

Решението за по-високите цени е на Светия синод. Взето е от митрополитите на 21 юни. Тогава цената на парафинените изделия от свещоливницата се повишава от 60 на 120 лв. за килограм, което води и до ръст на цените на дребно в църквите. На 24 юни са разпратени окръжни писма и до храмовете за промяната.

В момента тече и инвентаризация на наличните свещи в епархиите в страната, за да се установят количествата на склад. В Софийската Света митрополилия тя е наредена на 30 юни.

До 15 юли в

канцеларията

трябва да има

информация за

свещите на

склад,

които са били продавани по старите цени. След вдигането на цените клисарите в църквите бързат да събират още недогорелите свещи. Материалът от тях се използва за производството на нови.

В православните храмове у нас е разрешено да се използват само свещи, изработени от свещоливницата на синода.

“Има определи цени от Светия синод. Храмовете могат да определят стойността на свещите в зависимост от персонала, с който разполагат”, обясни пред “24 часа” свещеник от столичен храм. Затова в по-големите църкви е възможно цената на свещите да е малко по-висока, както и тези на ритуалите като кръщенета, венчавки и опела. Всичко зависи от броя на служителите и разходите за тях.

Цените на

църковните

треби в

по-малките

църкви остават

без промяна

От значение е дали в ритуала ще участва църковен хор или втори свещеник. Цената за опело на покойник например започва от 120 до 200 лв. Прочитането на специална молитва при полагането на тялото в гроба е между 10-20 лв. Този ритуал обаче не е задължителен при изпращането на близък и много от хората го пропускат, споделя духовникът. Таксата за кръщенетата в София са между 80 и 100 лв., но в по-големите храмове сумата може да достигне до 200 лв.

Цените на църковния брак са между 150 до 300 лв. и не са променяни с години.

Същото е положението и в старопрестолната столица Велико Търново. И там вече палят от скъпите свещи, но очакват ръст на цените и за венчавки, кръщенета и опела.  Новите цени са обявени и в София

Новите цени са обявени и в София

“До 2017-2018 г. имаше поместни повишавания. Различните епархии постъпиха по различен начин, имаше различни цени. Все още няма разпореждане за службите, но при положение че свещите поскъпнаха, и при тях ще има актуализация”, казват от митрополията във Велико Търново. Сега венчавката в храмовете там е 140 лв., кръщенето струва 80 лв., а опелото е 60 лв.

Решението на

Светия синод

важи за цялата

страна, а не за

отделни епархии,

каза пред “24 часа” архиерейският наместник на Бургаската духовна епархия ставрофорен иконом Севастиян Йорданов.

Най-евтините свещи, които струваха по 20 ст. и вече са 40 ст., се намират рядко в градските храмове. Според свещеници те не били удобни, тъй като са много тънки и нетрайни. Затова и не се предлагали навсякъде.

Засега в Бургас няма промяна в цените на кръщенета, венчавки и опела, които са съответно 80, 180 и 60 лв. Цените са определени от Сливенската света митрополия преди 4 г. и оттогава не са пипани.

“През 2018 г. различните митрополии имаха възможност да определят цени, но разликата е между 5 и 10 лв.”, обяснява отец Севастиян. Още с началото на летния сезон

венчавките и

кръщенетата по

морските

храмове са

се увеличили

Това е времето, през което много млади хора се връщат от чужбина и искат да се венчаят или да кръстят децата си по родните си места и в присъствието на роднини, коментират бургаски свещеници.

Много пловдивчани също бяха изненадани от новите цени в неделя и понеделник.

“Може ли три свещи от 40 ст.?”, вади пари от чантата си жена в магазина на митрополитската църква “Св. Марина”.

“О, вече няма такива цени”, отговаря клисарката. И пояснява за решението на Светия синод, че от 1 юли цената на свещите се увеличава двойно, а после подробно описва старата и новата стойност на изделията. Увеличението се отразило на продажбите. Богомолците вече палят по-малко и предпочитат тези от 80 ст., които всъщност са най-евтините.

Засега и в Пловдив няма промяна в цените на ритуалите. Кръщенето е 100 лв., а венчавката - 250. Четенето на имена за здраве на литургия е по 3 лв.

“Нищо не зависи от нас, има си синодални такси, които са публикувани”, обясниха свещеници. И добавят, че преди и горивото струваше 2 лв. за литър, а сега минава 3,50 лв.

Божии служители не вярват поскъпването да се отрази сериозно на продажбите: “Който си е вярващ, пак взема”.

В Благоевград има и по 20 ст., но не ги купуват

Все още в катедралния храм “Въведение Богородично” в Благоевград се продават свещи по старите цени, показа проверка на “24 часа”. Най-евтината от 20 ст. почти не се купува, а най-скъпата от 4 лв. също рядко се търси.

“Не сме получили решението на Светия синод и разпореждане за новите цени на свещите. Знаем, че е взето такова за двойно увеличение на цената за килограм, но до нас нищо не е стигнало. Очаквам до няколко дни вече да имаме документа”, коментира отец Андон Шавулев, председател на църковното настоятелство.

В централната църква в Благоевград средно на месец се продават по 160 кг свещи, но по време на големите християнски празници количеството се увеличава, допълни отец Андон. Част от приходите от продажба на свещи остава за храма, друга е за Неврокопската митрополия и трета за синода.

Няма промяна засега и в цените на другите услуги.

“Не сме коментирали увеличение на цените, защото хората обедняват и не искаме да ги натоварваме допълнително”, каза свещеникът.