Очакваната ескалация на започналата днес стачка на норвежките работници на платформи за офшорен добив на петрол и газ може да съкрати износа на газ от скандинавската страна с 56 на сто. Това съобщи днес работодателската асоциация "Норвежки петрол и газ", цитирана от Ройтерс. Според Франс прес експортът ще се свие с 60 на сто.

Газовият износ ще намалее с еквивалента на 1 117 000 барела петрол дневно от 9 юли, а 341 000 барела петрол ще бъдат загубени, обяви браншовата организация в комюнике.

Норвежкото правителство отказа днес да коментира започналата стачка. Отговорността за намиране на решение на всеки един конфликт е на социалните партньори. Това каза в изявление, изпратено до Ройтерс по електронната поща заместник-министърката на петрола и енергетиката Мария Шумахер Валберг.

Има силно търсене на петрол и газ от Норвегия, която е вторият най-голям доставчик в ЕС на енергия след Русия, тъй като страната е доверен и предвидим доставчик, особено след като руският газопровод "Северен поток-1" ще бъде затворен за поддръжка от 11 юли за 10 дни.

Съкращаването на производството на петрол и газ ще доведат до загуба на приходи на стойност 1,8 милиарда норвежки крони (100 милиона долара) дневно, прогнозират от "Норвежки петрол и газ".

Очакваната ескалация ще има сериозен и разрушителен ефект, както за Европа, така и за Норвегия, каза шефът на браншовата организация Хилдегун Блиндхайм в комюнике.

Членове на синдиката "Ледерне" (Lederne) отхвърлиха днес предложеното увеличение на заплатите, договорено между компаниите и синдикалните лидери.

Те не приеха повишение на възнагражденията между 4 и 4,5 на сто, което е по-високо от договореното през април увеличение от 3,7 на сто в рамковото споразумение между основните работодателски и работнически организации и прието като референтно за преговорите за работните заплати в Норвегия.

Други браншови профсъюзи в Норвегия приеха споразумението за работната заплата и няма да стачкуват, припомня Ройтерс.