Glassnode: Балансите на борсите записват спад от над 20% спрямо пика от 20 януари

С разразяването на крипто зимата инвеститорите излизат в хибернация.

Блокчейн активността при биткойна е намаляла с 13% в началото на юли спрямо ръстовете от ноември – нива, наблюдавани за последно в мечия период на 2018 и 2019 г., когато токенът бе на цена под 10 хил. долара, показва анализ на компанията Glassnode, цитиран от Bloomberg.

Отбягването на риска се разпростира и към криптоборсите, като инвеститорите изтеглят и прибират монетите си офлайн в криптопортфейли. Балансите на борсите записват спад от над 20% спрямо пика от 20 януари, става ясно от данните на Glassnode.

„При биткойна се наблюдава почти пълно напускане на пазарните туристи, оставяйки решителността на тези, които не продават дългосрочно, като последна отбранителна линия“, се казва в нюзлетър на компанията от 4 юли, цитиран от "Инвестор.бг".

И макар някои нива на активност – индикатор за търсенето – да се движат надолу в последните седмици, все още има стабилна база от инвеститори, които не продават - т. нар. HODL-ъри. От Glassnode отбелязват, че относително стабилната активност при трансакциите показва продължаващата биткойн консолидация.

Ключови нива при цената на биткойна са 18 910 долара – ниво, под което цената падна два пъти в средата на юни, и 21 557 долара – където бе към края на юни, посочва Карл Джонсън, главен пазарен техник на Piper Sandler Companies.

Към 10 ч. българско време цената на токена поскъпва с 1,9% за последните 24 часа до 20 315 долара, по данни на CoinDesk.

Достигане на цена от над 26-28 хил. долара би могло да сложи най-накрая спирачка на низходящата тенденция при цената, която е обхванала токена от април, посочи още Джонсън.

Проблемите на криптовалутите засегнаха най-тежко Coinbase Global, като борсата отчита спад от 450 хил. биткойна през последните две години. При Binance, която наскоро сключи партньорства с TikTok създателя Каби Лейм и футболната звезда Кристиано Роналдо, има увеличение от 300 хил. биткойна за същия период. Това я прави най-популярната борса, посочват Glassnode и TXMC.

Скорошните блокирания на операции, като замразяването на тегленията при Coinflex и Vauld и ограничаването на теглени обеми от CoinLoan, се отразяват на инвеститорското доверие в борсите.

Неликвидните наличности са се увеличили с 223 хил. биткойна през юни, тъй като инвеститорите се пренасочват към портфейли от борси, показват данните на Glassnode. От тези 223 хил. голяма част принадлежат на HODL-ъри, които са изтеглили от борсите над 140 хил. токена през юни.