Жалба, пристигнала късно снощи в Съвета за електронни медии, осуети вземането на решение кога да бъде следващият конкурс за генерален директор на БНТ.

След като съветът не успя да избере победител в конкурса на 29 юни, членовете му заявиха, че още на следващо заседание ще обявят ново състезание.

Това обаче не се случи на днешната им сбирка, тъй като жалбата е била срещу прекратяването на конкурса без излъчването на победител, обясни председателят на СЕМ Соня Момчилова. Според нея това поставя юридически казус пред съвета, който не е наясно как би могло да се отрази подобен административно-правен акт, дали не би опорочил обявяването на нов конкурс. Заради късния час не е имало и време СЕМ да се консултира с юристи.

"Това е причината да отложим днес подобно обсъждане на конкретни параметри и дати за следващо заседание", каза Момчилова. Допълни, че членовете на съвета са били готови със своите предложения, като желанието на всички е било новият конкурс да бъде в най-кратки срокове.

Членовете на СЕМ приеха предложението, като единствено Симона Велева се въздържа и поиска обсъждането на процедурата все пак да продължи, но сама каза, че няма мнозинство.

И Пролет Велкова, и Габриела Наплатанова заявиха, че не е в интерес на СЕМ да бави процедурата и веднага, щом стане възможно, новият конкурс ще бъде обявен.

Петият член на СЕМ - Галина Георгиева, отсъстваше от заседанието.

След като СЕМ не успя да излъчи шеф на БНТ измежду 8-ината кандидати в конкурса, сегашният директор Емил Кошлуков продължава да управлява обществената телевизия до избирането на титуляр.

Със свои концепции пред съвета се явиха Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Никой от тях не получи 3 гласа, т.е. мнозинство, при гласуването на СЕМ.