Жълти контейнери за събиране на пластмасови отпадъци от опаковки да бъдат поставени до магазини и други публични места като площади, алеи, паркове и плажове, за да се постигне целта до 2025 г. разделното събиране на PET бутилки да достигне до 77%, а до 2029 г. - до 90%.

Това изискване е записано в изменение на Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, пусната за обществено обсъждане от екоминистерството.

PET бутилките до 3 литра могат да се изхвърлят и в съществуващите жълти контейнери. Новото изискване има за цел да се разшири обхватът на системата за разделно събиране и позволява да се поставят и по-малки съдове с обем до 120 литра, но с подходящи отвори, така че в тях да могат да се хвърлят бутилките. Те ще трябва да имат и маркировка, указваща правилата за изхвърляне на отпадъците. На места с ограничена площ, където се генерират големи количества отпадъци - в близост до магазини или на плажове например, може да се поставят и малки кошчета и стойки, снабдени с чували.

С други промени се увеличава и броят контейнери за разделно събиране. В населените места с по-малко от 100 хил. жители за всеки 350 човека трябва да има съдове с минимален общ обем 3300 литра, а за по-големите градове този обем да е за всеки 450 жители.

Записани са и изискванията за вписване в електронния регистър на лицата, които пускат на пазара опаковани стоки, който ще е задължителен.