Годишната инфлация в България достигна невиждани от май 1998 г. равнища. За юни 2022 г. статистиката отчете 16,9% поскъпване на стоки и услуги спрямо същия месец на миналата година. От началото на годината насам поскъпването е вече 10,1%, а само за юни в сравнение с май - 0,9%.

През май 1998 г. инфлацията в България беше 18%, но тогава страната ни вече излизаше от хиперинфлацията от предишната година. През следващите над две десетилетия нарастването на цените намаля значително и само през лятото на 2008 г. достигна малко над 15%, но това трая сравнително кратко.

Любопитното е, че през юни цените на храните всъщност спадат с малко, сравнено с предишния месец, като това се дължи изключително само на сезонните плодове и зеленчуци. Хлябът през юни обаче е поскъпнал с 4,2% само за тези трийсетина дни, в които правителството и парламентът активно обсъждаха намаляването на ДДС за хляба от 20 на 0%. То влезе в сила от 9 юли и доведе до намаление на цената на хляба.

Основният двигател на инфлацията през юни са отново горивата и зависещите от техните стойности транспортни услуги. Дизеловото гориво например е поскъпнало само за юни с нови 5,7%, масовият бензин А95 - със 7,6%, а бензин А100 - с 6,4%. Транспортните услуги като цяло са поскъпнали през шестия месец на годината с 4,2%.

По-значително през юни са поскъпнали цените в хотелите и ресторантите - с 2,6%, на режийните разходи за жилището от рода на ток, топлоенергия, вода и др. с 1,1%, а на разходите за обичайната поддръжка на жилището - с 1,6%. Въпреки общото леко поевтиняване на храните някои от тях са продължили да поскъпват и през юни. Например брашното, чието ДДС също стана нулево от 9 юли, е поскъпнало през предишния месец с 0,8%, най-евтиното прясно мляко с ниска масленост - с 4,3%, а киселото - с 2,5%.