Британски учени: Надявахме се да не се стигне до този сценарий

През 2021 г. екстремните жеги в САЩ отнели живота на 800 души

През 2020 г. синоптиците в Обединеното кралство провеждат  мисловен експеримент: Как ще изглежда прогнозата за времето през 2050 г.? Според CNN тогава експертите от Метеорологичната служба на Обединеното кралство на базата на промените в климата създават модел, като отбелязват, че той не е действителен. 

Тези дни прогнозата им се сбъдва, но с 28 години по-рано. 

Това става ясно от публикация в Туитър на Саймън Лий, който изследва атмосферата в Колумбийския университет в Ню Йорк. Публикацията на Саймън Лий в Туитър за поразителното сходство между днешната прогноза и тази след 28 години.

Публикацията на Саймън Лий в Туитър за поразителното сходство между днешната прогноза и тази след 28 години.
Именно той пръв забеляза поразителното сходство между перспективите за 2050 г. и прогнозата за началото на следващата седмица в Обединеното кралство.

„Днес прогнозата за вторник е шокиращо идентична за големи части от страната“, написа Саймън в Туитър , добавяйки в по-късна публикация, че „предстоящото във вторник дава представа за бъдещето“.

След 30 години тази прогноза ще изглежда доста типична.

Прогнозите са, че тогава температурите ще са с 10 до 15 градуса по-високи от нормалните в началото на следващата седмица. Високите стойности може да достигнат 40 градуса по Целзий (около 104 градуса по Фаренхайт) за първи път. Най-горещата температура в страната, измервана някога, 38,7 градуса по Целзий през 2019 г.

Според учените това е ясен знак за това колко бързо климатичната криза се отразява на времето.

„Надявахме се, че няма да стигнем до тази ситуация - каза в изявление ученият Никос Христидис от Met Office. - Шансовете да видим дни с температури около 40°C в Обединеното кралство може да са до 10 пъти по-вероятни при сегашния климат, отколкото при естествения климат, незасегнат от човешкото влияние.“

Според него шансът за превишаване на критичните 40 градуса "нараства бързо".

Това разбира се тревожи и здравните системи, защото ще нараснат сърдечните и респираторните заболявания или ще се усложнят. 

Миналото лято в Съединените щати е установено, че заради екстремните горещини е имало "800 „излишни смъртни случая“.

"Важно да се разбере, че климатът не е като това, което беше дори само преди няколко години - отбелязва пред CNN изследователката Кристи Еби. - Климатичната криза днес вече влияе на  живота ни и ще продължи да засяга най-уязвимите."