Планира се увеличаване на капацитета на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод

 Очаква се председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да отлети за Баку  в понеделник, за да сключи сделка за намаляване  зависимостта на ЕС от руската енергия и облекчаване на очаквания недостиг на газ тази зима, съобщава EU Reportеr.

Търсенето на енергийна сигурност на Европейския съюз е на път да направи важна крачка напред със сделка, която по същество ще задължи Азербайджан да доставя в Европа да закупува  толкова газ, колкото може да бъде транспортиран през тръбопроводната мрежа. Европейската комисия желае да поеме водеща роля в този процес, тъй като вижда сътрудничеството между държавите-членки като най-добрия начин за справяне с недостига на газ, причинен от намаляването на доставките от Русия.

Този паневропейски подход ще бъде символизиран от президента фон дер Лайен, която лети до Баку, за да подпише сделката с президента Илхам Алиев. Според източници от комисията тя трябва да пристигне там в понеделник.

Проект на меморандум за разбирателство с Азербайджан беше разпространен от ЕК до  правителствата. В него се посочва, че „страните се стремят да подкрепят двустранната търговия с природен газ, включително чрез износ за Европейския съюз през Южния газов коридор на най-малко 20 милиарда кубически метра газ годишно до 2027 г., в съответствие с търговската жизнеспособност и пазарното търсене ”.

Съобщава се още, че са били изготвени спешни планове за увеличаване на капацитета на Южния газов коридор, който включва тръбопроводи през Азербайджан, Грузия, Турция и Гърция, като един клон пресича Адриатическо море до Италия, а друг снабдява България. Планът е капацитетът на Трансанадолския газопровод ще се разшири от 16 милиарда  на 31 милиарда куб. м годишно, а  на Трансадриатическия  - от 10  на 20 милиарда.

През 2021 г. 155 милиарда кубически метра газ са били транспортирани от Русия към Европейския съюз, 40% от потреблението. Надеждата е, че мерките за икономия, от една страна, и сделката с Азербайджан, от друга, плюс доставки от източници в Северно море от ЕС и извън ЕС, както и втечнен природен газ от по-далечни региони, ще направят възможно справянето с загубата на повече от две трети от доставките на руски газ.

Този паневропейски подход ще бъде символизиран от президента фон дер Лайен, която лети до Баку, за да подпише сделката с президента Алиев. Според източници от комисията тя трябва да пристигне там в понеделник.

Комисарят по енергетиката Кадри Симсон, която също се очаква в Баку този месец, отбеляза по-рано, че Азербайджан се е „засилил и подкрепил“ ЕС и е „надежден и доверен партньор“. Комисията също така изготви „план за намаляване на потреблението на газ“, за да помогне на Европа да премине през следващата зима.