Всички сме чували за магнезия и неговите безспорни ползи за организма. Този макроелемент участва в редица важни процеси в тялото ни и неговият недостиг се отразява негативно на здравето. Той допринася за осъществяването на нормален метаболизъм, участва в процесите по производство на енергия и редица други процеси, необходими за поддържането на здравословното функциониране на организма. 

Той също така участва в електролитния баланс и деленето на клетките (при които се осъществява синтез на белтъчини, създаване и възстановяване на РНК и ДНК). Благодарение на магнезия се създават нови протеини от аминокиселини.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Магнезият е минерал с голямо значение за организма и неговата оптимална функция. Той е всъщност един от тези микроелементи, чийто прием при повечето хора е недостатъчен. Затова и допълнителният прием на магнезий е препоръчителен за всеки човек, който се стреми към оптимално здраве и тонус.

Той е четвъртият минерал с най-голямо количество в организма и участва в повече от 300 ензимни системи. Общото количество магнезий в организма е между 20 и 30 грама, а нормалните стойности на магнезий в кръвната плазма са 0,7 – 1,07 mmol/l.

Като химичен елемент магнезият се явява метал, но в организма се среща под формата на различни съединения, а също и самостоятелно като вътреклетъчен йон.

Около 50% от съдържанието на магнезий в тялото се намира в костите, докато в кръвта съдържанието му е само 1%. 

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Съдържа се по естествен начин в храната и се извежда от организма чрез потта и урината. Едни от храните, в които се съдържа магнезий са банани, ядки, бобови растения. Но магнезият в тях е в много малко количество и за да си набавим необходимото количество е нужно да изядем голямо количество от тях. Затова и здравните експерти  препоръчват приема на магнезий под формата на хранителна добавка. 

Нека разгледаме кои са главните ползи от приема на магнезий.

Топ ползи от магнезия:

Мускулен тонус

Магнезият допринася за мускулния тонус и той участва в отпускането и свиването на мускулите. Приемът на препоръчителното количество магнезий води до по-редки случаи на крампи.

Повишен тонус

Магнезият намалява чувството за умора и липса на енергия. Той участва в метаболизма на АТФ (аденозин трифосфат), който е отговорен за доставянето на енергия до всички клетки в тялото ни.

Здрава костно-ставна система 

Достатъчният прием на магнезий подпомага доброто състояние на зъбите и костите. Също така той предотвратява риска от поява на болки в ставите и скованост.

Здрава сърдечно-съдова система

Друга полза от приема на магнезий е за сърдечно-съдовата система. Този макроелемент предотвратява образуването на атеросклеротични плаки по стените на артериите, както и  намалява риск от високо кръвно налягане.

Здрава нервна система

Магнезият има участие и в регулирането на невротрансмитерите, чиято роля е да пренасят съобщения по нервната система и към мозъка.  

 Поради тази причина и се счита, че магнезият повлиява благоприятно психичната функция 

Приемът на магнезий се свързва също и с облекчаване на главоболието и симптомите на мигрена, които често могат да са съпроводени с повръщане, гадене и повишена сетивност към светлина и силни звуци.

Магнезият също така подпомага добрата концентрация и паметта.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

По-добър сън

Ако страдате често от безсъние, то приемът на магнезий със сигурност ще ви помогне да преодолеете този проблем. Магнезият допринася за намаляването на адреналина в тялото и подпомога релаксацията и пълноценния сън.

Защита от възпаления 

Възпаленията в организма са израз на защитната реакция на организма в случай на инфекция или нараняване.

Хроничното възпаление в тялото е нещо, което трябва да се избегне, тъй като е предпоставка за развитие на някои сериозни здравословни проблеми.

Колко магнезий се препоръчва да приемаме?

Приемът на магнезий зависи от различни фактори като например наличие на заболявания и лайфстайл. За мъжете препоръчителният дневен  прием на магнезий е 350mg, а за жените 300mg.