Милиардерът Илон Мъск инвестира 1.5 млрд. долара в криптовалутата миналата година

Компанията за електромобили Tesla, собственост на милиардера Илон Мъск, вече е разпродала по-голямата част от притежанията си в криптовалута, предаде BBC.

Още миналата година компанията нашумя с решението за голяма инвестиция в биткойн. Сега става ясно, че компанията е разпродала 75% от биткойните си, чиято стойност се оценяваше на около 2 млрд. долара в края на 2021 г.

Стойността на криптовалутата обаче се срина с повече от 50% през тази година. Tesla заяви, че е закупила традиционна валута с 936 млн. долара от своите биткойн продажби.

Шефът на Tesla Илон Мъск е сред най-известните почитатели на криптовалутата, като неговите изявления в социалните медии често водят до значителна търговска активност. Инвестицията на Tesla от 1.5 млрд. долара в биткойн, разкрита през февруари 2021 г., предизвика скок в търсенето на валутата. Цената на най-известната дигитална монета скочи миналата година до почти 70 хил. долара през ноември преди да се срине, допълни economic.bg.

Миналата година Tesla спря да приема биткойн като плащане за своите автомобили, позовавайки се на опасения относно въздействието върху климата от енергоемкото копаене на криптовалутата. По това време Мъск заяви в социалните медии, че компанията няма да продава биткойните, които притежава.

Миналата година Илон Мъск очерта позицията на Tesla относно биткойните с постове в Twitter.

"Tesla няма да продава никакви биткойни".

Независимо дали става въпрос за обещаващи технологии без шофьори или за закупуване на компании за социални медии, изявленията на Мъск не винаги се сбъдват. Това не изглежда да е навредило на бизнес кариерата му досега. Но е още едно напомняне, че неговите думи, които могат да раздвижат пазарите, не са твърди обещания.

Tesla съобщи за продажбата на криптовалутата като част от редовната си тримесечна актуализация. Компанията каза, че биткойнът е един от факторите, които са навредили на нейната рентабилност.

Компанията обаче отчете по-висока от очакваната печалба за трите месеца до края на юни, тъй като повишенията на цените на нейните най-продавани автомобили помогнаха да се компенсират предизвикателствата, включително локдауните в Китай. Мъск обещава „рекордна втора половина“ на годината. Tesla каза, че производството в нейната фабрика в Китай е нараснало до месечен рекорд след премахването на COVID ограниченията.

Мъск заяви, че производството се е увеличило в по-новите фабрики на компанията в Германия и САЩ. Преди това той нарече обектите в Берлин и Остин, Тексас „гигантски пещи за пари“.

Акциите на Tesla паднаха с почти 40% тази година.

Фабрика за електрически автомобили на Tesla Inc в Шанхай, Китай. Снимка: Ройтерс
Фабрика за електрически автомобили на Tesla Inc в Шанхай, Китай. Снимка: Ройтерс