Поне три седмици трябвало докато бъде избран нов шеф на КЕВР, , казва председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски

Поне към момента тълкуванията са, че без него регулаторът не може да работи

В момента, в който бъде обнародвано решението на Конституционния съд сме готови да започнем процедура за избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това каза за "24 часа" председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски. Надявам се да се явят повече кандидати, допълни той. 

Предстои да се приемат правила за избор, кандидати да подадат документи, да се проведе тяхното изслушване в комисията, а след това в пленарната зала и да се гласува.

Рибарски се надява на отговорно поведение от депутатите и те да имат волята този избор да се състои. Притеснен е, че напоследък по 5 часа за обсъждала една точка, трудно се събирал кворум. Надява се процедурата да протече по демократичен начин и изборът да се състои. Необходимо било време, имало чисто процедурни срокове. Председателят на комисията казва, че трябват поне 3 седмици за избор.

Той не иска да спекулира какво би се случило, ако парламентът не успее да избере нов председател, но поне засега тълкуванията били, че работата на КЕВР се блокира. А регулаторът е не само с функции да определя цени, но и да лицензира, както и да осъществува контрол.