Това се случва след решението на Конституционния съд за незаконен избор на председател

 Предишните ѝ решения обаче са в сила, защото са взети с пълно мнозинство

Мислят дали да не врътнат кранчето на столичната топлофикация, защото не плаща газа, а количествата да отиват в хранилището в Чирен

Комисията за енергийно и водно регулиране спира работа, заяви в четвъртък председателят на регулатора Станислав Тодоров. Причината - решението на Конституционния съд, че Тодоров е избран незаконно, защото процедурата е започнала по един закон, а е довършена по друг.

На въпрос на “24 часа” защо комисията няма да работи, след като има още четирима действащи членове, шефът на КЕВР заяви, че председателят е ръководител на администрацията (виж интервюто с него). В момента, в който няма такъв или не е избран легитимно, той не можел да упълномощи някой, който да го замества. Дори не може едно заседание на комисията да се насрочи, под въпрос са и заплатите на служителите, поясни той.

А по-късно допълни, че няма как да бъде приета и цената на газа за август. Остава и все още неясно дали има осигурени достатъчни количества за следващия месец.

И председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски коментира, че ще търсят други тълкувания, но поне към този момент разчитането на решението на Конституционният съд е, че работата на енергийния и водния регулатор спира.

Изходът според двамата е

спешна процедура за

избор на нов председател

Вторият важен за хората въпрос е какво се случва с цените на ток, парно, газ и вода, за които комисията вече се е произнесла.

Според Тодоров решенията за цените на тока от 1 юли за една година напред са вземани с пълно единодушие от петимата членове на КЕВР, така че гласът на председателя не е бил решаващ.

В България обаче всичко можело да се обжалва и това бил признакът за демократична държава. Но според Тодоров не може да има проблем с цените, защото

те са валидни и хората не трябвало да

очакват промени през следващите 12 месеца

Той припомни, че комисията реши от 1 юли да има минимално увеличение с 3% на цената на електроенергията, когато в повечето страни токът поскъпва с над 50 на сто, а в някои държави - с над 80%. Минималното вдигане у нас станало възможно, защото регулаторът намерил ресурси в системата.

За газа били предприети много мерки от КЕВР за либерализация на търговията и осигуряване на механизъм, по който “Булгаргаз” да набави необходимите количества, за да покрие потреблението в страната в условия на спрени доставки от “Газпром”. А миналата седмица бе сертифицирана и газовата връзка с Гърция.

Тодоров отново посочи шокиращите заявения за увеличаване на цените на парното между 150 и 300%. Според него реалното увеличение би трябвало да е 120%, но и тук комисията намерила ресурси, успяла да спре субсидиите на ВЕИ производителите и насочва тези пари към бита. Целта е българските граждани

да имат сигурност и поносими цени

през зимата

Недовършена обаче остава инспекцията, която КЕВР започна в “Булгаргаз” , “Булгартрансгаз” и “Газов хъб Балкан” за доставките на газ за август и как ще се осигуряват необходимите количества за зимата.

Вясаща остава и проверката, която бе назначена в четвъртък на “Топлофикация София” заради натрупаните дългове от 330 млн. лв. към “Булгаргаз” за използвания газ.

По-късно в четвъртък пред Би Ти Ви председателят на КЕВР заяви, че от 1 септември газът за столичната топлофикация може да спре. Позова се на

писмо на “Булгаргаз” до регулатора и заяви, че е 

по-добре да бъде спряна топлата вода

през летния сезон,

а количествата газ, които столичното дружество така и не плащало, да се нагнетяват в хранилището в Чирен, за да започне отоплителният сезон с достатъчно синьо гориво.

Според Тодоров проблемите в управлението на “Топлофикация София” идват от решенията на политиците в Столичния общински съвет.

Като кризисен проблем определи той произнасянето за цената на газа всеки месец и особено предстоящото решение за август. Запитан защо се проверява столичната топлофикация, а не се санкционира “Булгаргаз”, че не внася заявление за цена, Тодоров отговори, че ситуацията била форсмажорна.

Предстои “Булгаргаз” да направи своето ценово предложение за август, уточни председателят на КЕВР. А предупреждението на депутата Делян Добрев, че за август може да има 60% поскъпване, Тодоров коментира така - решенията не ги взема Делян Добрев, а руският президент Владимир Путин. Отбеляза още, че газовите котировки стигнали и до 180 евро за мегаватчас на нидерландската борса, но добрата новина била, че цената започнала да пада.

И допълни, че КЕВР трябва да продължи работата си по важни въпроси като въвеждане на единна цена на балансиращата енергия и още по-голямо намаляване на цените за бизнеса, сертифициране на затворените газопреносни енергийни мрежи, успешно завършване на над 1000 дела по актове на комисията, с над 100 млн. правен интерес.

България, както и Европа в момента се намират в най-голямата криза както за своята енергийна сигурност, така и за своята физическа сигурност от последните 40 г. насам, посочи Тодоров. И продължи леко патетично, че българската държава в такава ситуация е

на път да остане без действащо правителство,

без действащ парламент и без енергиен

регулатор

Тодоров се надявал на отговорно отношение на депутатите, които трябвало да проявяват политическа мъдрост и да подкрепят започването на процедурата по избор колкото се може по-скоро.

Така щяло да се гарантира, че независимо какво ще се случи със съставянето на новото правителство и съдбата на този парламент КЕВР щяла да може в условията на криза да взема адекватни решения и

да управлява непредвидимите обстоятелства,

които ще се случват тепърва

И понеже решението на Конституционния съд се отнасяло за начина на провеждането на процедурата за избор, а не за качествата на кандидата, било възможно Тодоров отново да се кандидатира за шеф на КЕВР.

Това е един от най-горещите постове в държавата предвид енергийната криза, която предстои, но бих се замислил сериозно, уточни той.

За да оглави регулатора,

Станислав Тодоров се

отказа да е зам.-министър

Изборът на нов председател на КЕВР, който сега приключи с фал, бе мъчителен. Мандатът на предишния шеф изтече през април 2020 г. През същата година номинираният за поста Пламен Младеновски се отказа, парламентът направи втори неуспешен опит, защото пак нямаше кандидати.

През тази година Народното събрание се захвана сериозно да смени председателя с изтекъл мандат Иван Иванов - причината бе заявено поскъпване от 1 януари на природния газ с над 30%.

В движение, при вече открита процедура, бяха разширени критериите, на които да отговарят кандидатите за шеф на КЕВР. Беше намален броят на членовете на комисията от 9 на 5. А Станислав Тодоров, който бе зам.-министър на енергетиката, се наложи да си подава оставката и да кандидатства за председател на регулатора.

На 10 февруари парламентът го избра със 123 гласа “за” и 13 “против”. Тогава беше гласуван и още един член на КЕВР - Благой Голубарев.

Според официалната му биография Станислав Тодоров е работил в определени за водещи в своята индустрия чуждестранни инвеститори в България като Ей И Ес, “Хайделберг цимент” и “Вистеон електроникс”. През кариерата си е ръководил отдели за търговски договори, доставки и логистика. Има 9 години мениджърски опит в енергетиката по време на работата си в “Ей И Ес Марица - изток 1” до 2015 г.

Завършил е право в Софийския университет. Има магистратура по международно бизнес право от CEU в Будапеща, Унгария.

 

Станислав Тодоров, шеф на КЕВР:

БСП, ГЕРБ и ДПС да помогнат за

бърз избор на нов председател

- Г-н Тодоров, какъв е изходът при ситуацията, в която влезе КЕВР?

- Парламентът да избере бързо нов председател.

- Мислите ли, че това е възможно, след като народните представители 2 години не можаха да изберат нов председател?

- Не зависи само от партиите от коалициите, но и от другите политически партии.

- Вие не сте ли от “Продължаваме промяната”?

- Аз не съм член на тази партия.

- Сега вие казвате БСП, ГЕРБ и ДПС да съдействат за избор на нов председател. Не е ли странно?

- Казвам да внушат и да посъветват по-младите си колеги, че това е изключително важно за държавата.

- Несериозно е да не можете да упълномощите някого да управлява администрацията на комисията.

- Такъв е законът.

Радослав Рибарски, шеф на енергийната комисия:

Готови сме за процедура, надявам се на повече кандидати

В момента, в който бъде обнародвано решението на КС, сме готови да започнем нова процедура за избор на председател на КЕВР, каза за “24 часа” председателят на енергийната комисия в НС Радослав Рибарски. Той се надявал да се явят повече кандидати.

Предстои да се приемат правила за избор, кандидати да подадат документи, да се проведе изслушване в комисията, а след това - в пленарната зала, и да се гласува.

Рибарски се надява на отговорно поведение от депутатите, за да се състои този избор. Притеснен е обаче, че напоследък по 5 часа се обсъждала една точка и трудно се събирал кворум. А заради процедурните срокове били нужни поне 3 седмици за избор.

Не пожела да коментира какво би се случило, ако НС не успее да избере нов шеф на КЕВР, но поне засега тълкуванията били, че работата на комисията блокира. А регулаторът е не само с функции да определя цени, а и да лицензира и да осъществява контрол.

Станислав Тодоров
Станислав Тодоров
Радослав Рибарски
Радослав Рибарски