Алжирската газова и петролна компания Сонатрак (Sonatrach) обяви, че временното спиране на доставките на алжирски газ към Испания по газопровода под морското дъно "Медгаз" се дължи на инцидент от испанска страна, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Техническите екипи работят по отстраняване на проблема, извършват съответните ремонтни дейности, за да бъдат възобновени доставките възможно най-скоро, посочи компанията в изявление.

В последните месеци вносът на алжирски газ през Испания намаля силно в контекст на напрежението между Алжир и Мадрид. Преди това Испания внасяше голяма част от газа си от Алжир именно по гореспоменатия газопровод, свързващ иберийския полуостров с газови находища, разработвани от Сонатрак.

Според компанията оператор на испанската газопреносна мрежа 24,4 процента от внесения от Испания газ е дошъл от Русия през юни спрямо 29,6 процента от САЩ. Алжир дълго време бе първи доставчик на страната, но през юни внесеният от там газ възлиза на 21,6 процента.

Алжирското правителство е ядосано на Испания, откакто правителството на социалиста Педро Санчес реши през март да подкрепи плана за мароканска автономия на Западна Сахара, за да се сложи край на близо една година дипломатическа криза между Мадрид и Рабат. Като реакция на този обрат в традиционно неутралната позиция на Мадрид алжирските власти преустановиха в началото на юни договор за сътрудничество с Испания.

Въпросът за Западна Сахара, бивша испанска колония, смятана от ООН за неавтономна територия, противопоставя от десетилетия Мароко, който контролира от нея 80 процента, на привържениците на независимостта й от "Фронта Полисарио", подкрепяни от Алжир.