Напрежението в лятното пътуване в Европа се отразява и на пътниците, които пристигат и заминават от летището в София. Това става ясно информацията за излитащите и кацащите самолети. Това лято, когато хората, след COVID-пандемията тръгнаха на път авиацията не се оказа подготвена да поеме трафика. 

Днес е най-тежкият ден за пътуване във Европа, според френски експерти. Причината - началото на големите летни почивки в почти всички държави на Стария континент, написа „24 часа“.

Какво показва снимката на пътуването със самолет и влак към този час от и до София?

От полунощ на 30 юли започват закъсненията при кацането в София. 26 полета са се приземили на аерогарата значително по-късно от планираното, не броим малките закъснения.В началото на денонощието първото  е на „България ер“ от Брюксел, с 52 минути, анулиран е полет на „Еър Сърбия“ от Белград в 2,50 ч.
Следват закъснения на „Уиз еър“ от Лондон с над 2 часа, пак близо толкова е и от Базел. Полетът на нискотарифната компания от Копенхаген, с час на кацане 14,20, е с отметка „закъснява“ и към 17,35 ч. С час и половина по-късно каца самолет на турските авиолинии от Истанбул.

През деня закъснения регистрират от половин до над 1 час „Райънеър“ от Мадрид, Рим, Бирмингам, Милано, „Изиджет“ , Австрийските авиолинии от Виена, „Луфтханза“ от Мюнхен и Франкфурт.

С отметка, че се очаква закъснение са полетите на „Уиз еър“ от Катаня, Женева и от Ларнака, на „Луфтханза“ от Мюнхен. Планирано часовете за приземяване в София са между 18 и 19,45 ч.

Тези закъснения се отразяват и на графика за излитане, закъснели са 12 полета от София, като най-сериозно чакане на летището са натрупали пътниците за полетите на „Изиджет“ за Манчестър, на Австрийските авиолинии за Виена, на „Райънеър“ за Рим и за Братислава.

При влаковете закъсняват международните. Бързият от София до Кулата се движи с 15 мин закъснение, заради ограничения на скоростта в гара Долни Раковец заради високите температури. Бързият от Русе за София е увеличил закъснението си от 52 на 70 минути. Международният от Горна Оряховица за Димитровград престоява на гарата, от която тръгва, в очакване на връзка с друга композиция.

Бързият от Бургас за София е свил закъснението си до 20 мин, след първоначалното, което е било 33 мин. Бързият от София до Благоевград закъснява с 15 мин. заради температурни ограничения за скоростта в гара Перник. Бързият от Варна за София е увеличил закъснението си от 30 на 40 мин.

От 13,47 ч до 17,52 ч закъснения регистрират 20 влака, но не с часове, а с минути.

Влак на БДЖ.
Влак на БДЖ.