Заявките с 25% повече от миналото лято

От миналата седмица добивът и транспортирането на дърва за огрев от държавните горски стопанства до складовете за продажба вече става и през двата почивни дни, съобщи земеделското министерство. Причината - увеличените тази година с 25% заявки.

А дървата поскъпнаха двойно в сравнение с миналата година и за кубик вече са по 180-200 лв., което принуждава все повече хора да търсят директно горските стопанства, включително и за т.нар. продажба от корен - да отидеш в гората и сам да си отсечеш дърва, които да платиш на горското и след това да си ги транспортираш.

Справка на министерството за цените показва, че това е най-евтиният начин хората да се снабдят. Отсичането например на иглолистни дървета струва между 10 и 15 лв. за кубик, на много малко места е до 18 лв. За сравнение, същата дървесина, но нацепена, изсъхнала и подредена струва по магазините в момента между 180 и 200 лв. без транспорта, т.е. приблизително двайсет пъти по-скъпо.

При широколистните дървета цената за добиване от гората се движи между 20 и 33 лв. за кубик в различни региони на страната, но те и по магазините струват по-скъпо и напоследък минават 220 лв.

Вторият начин за снабдяване с дърва за огрев без посредници е от временните горски пунктове. Тази дървесина е вече отрязана и подредена, но не е изсъхнала, а дърветата не са нацепени.

Техните цени се движат между 47 и 82 лв. за кубик в зависимост от региона и вида на дървесината. Цената е с включено ДДС, но клиентът сам си осигурява транспорт или плаща отделно за него, ако горското стопанство може да му го осигури.

Има и вариант дървесината да се купи от склад в голямо населено място, но там цената е вече между 72 и 102 лв., а ако ще включва и транспорт, може да стигне до 138 лв.

Трябва да се има предвид обаче, че дървесина из страната може да се кара само с превозен билет, който е електронен и е публично достъпен на сайта на Изпълнителната агенция по горите. В него пише откъде е добита дървесината, докъде се транспортира и ако собственикът ѝ е физическо лице - дали живее в общината, в която ще се транспортира.

Допълнително сдалият поста си във вторник министър на земеделието Иван Иванов е разпоредил преди няколко дни да се правят денонощни проверки от служители на агенцията по горите съвместно с Държавна автомобилна инспекция за законния произход на дървесината, постъпваща в заводите за преработка, както и на граничните пунктове на страната. Мярката цели преустановяване на незаконната препродажба и износ от страната на закупените от физически лица за лична употреба дърва за огрев чрез директни продажби от държавните горски и ловни стопанства.

Според справката на земеделското министерство към момента горските и ловните стопанства са доставили общо 370 хиляди кубика дърва на над 50 000 домакинства, с което са изпълнени близо 1/3 от определените количества дърва за населението чрез директни продажби. Количеството е с 50 хил. кубика повече от миналогодишното.