Агенция “Пътна инфраструктура” се поправи в сряда и реши, че няма да глобява водачите на моторни превозни средства, които са ползвали републиканските пътища, без да са платили за това, до края на деня в неделя, 31 юли.

Във времето от 8,50 до 13,40 същия ден се срина сайтът, на който се продават електронни винетки и на който се плащат толтаксите. Първоначално от пътната агенция обявиха, че няма да глобяват водачите, които са карали без винетка , докато сайтът не е работел, т.е. само между 8,50 и 13,40 часа.

Още на другия ден в своя публикация “24 часа” обърна внимание, че това не е справедливо, тъй като със сигурност стотици хора не са имали търпението да чакат сайтът да се оправи и са тръгнали на път. Там обаче е невъзможно непрекъснато да се проверява кога се е оправил сайтът, за да си платят таксата.

От своя страна камерите на толсистемата, които са навсякъде по пътищата, заснемат нарушителя и автоматично се изготвя фиш. Обикновено досега в такива случаи се е давал толеранс от 4 часа след отстраняване на повредата, в които водачите, пътуващи без винетка, не се глобяват. Срокът е избран, тъй като за толкова време обикновено човек може да кара, без да спре, а е и времето, достатъчно да се прекоси голяма част от страната.

Ден по-късно и омбудсманът Диана Ковачева излезе с препоръка до АПИ да си преразгледа решението.

“Смятам, че е справедливо да няма наложени глоби за целия ден – 31 юли, тъй като хората, които са тръгнали на път и не са могли да платят пътната такса не по тяхна вина, не са имали възможност да направят това и след отстраняване на техническия проблем. Те няма как да бъдат държани отговорни и да проверяват кога точно същият е отстранен”, се казваше в становището на проф. Ковачева.

Омбудсманът подчерта също, че не е справедливо решение спорадичната практика на АПИ при такива случаи да се дава времеви диапазон от 4 часа след отстраняване на проблема на сайта, в който шофьорите да могат да ползват републиканската пътна мрежа, без да се налага да спират.

“Още повече при всички случаи може би ще има и потърпевши, напуснали страната часове след отстраняване на срива в системата”, допълни общественият защитник.