НАСА скоро може да поиска помощта на космически "шерпи". Те ще помагат на космическите туристи по време на техните пътувания, съобщава Engadget, цитиран от vesti.bg. 

Космическата агенция е публикувала предложение за въвеждане на практика да се използват пенсионирани астронавти, които да помагат на туристите. Те ще осигуряват нужните съвети и насоки на частните астронавти, включително за подготовката на полета и при изпълнението на мисията.

Космическите "шерпи" ще помагат и за частни полети на компании до Международната космическа станция. Въвеждат се и нови изисквания за туристите, включително медицински критерии, повече време за подготовка и изпълнение на частни експерименти и др. Предвижда се да се осигури и по-дълъг период за туристите да свикнат с микрогравитацията.

Предложението е аргументирано с "научени уроци" от досегашните частни пътувания. През април беше извършен полетът на Axiom, като пътниците на мисията платиха по 55 млн. долара всеки, за да останат на МКС в продължение на две седмици и да извършват експериментите си сами. Тогава астронавтите на борда на МКС е трябвало да се грижат за гостите, което е било трудно за всички.

В момента има над 200 пенсионирани астронавти, но не е ясно колко от тях ще се съгласят да са командири на бъдещи мисии и дали ще покрият медицинските изисквания.