Изворът на реките Яндзъ, Хуанхъ и Ланканг се намира в северозападната китайска провинция Цинхай във вътрешността на Цинхай-Тибетското плато. Той е известен като „водна кула на Китай“, а провинцията осигурява над 60 млрд. куб.м чисти водни ресурси годишно към районите по долното им течение, съобщи Радио Китай.

Китайското Министерство на водните ресурси наскоро стартира научна експедиция, за да проучи водните ресурси и екология в региона. Нейна ключова мисия е да наблюдава ледниците и въглеродните запаси във влажните зони.

Експедицията ще предостави основни данни и научно обосновани решения за предотвратяване и управление на рисковете за околната среда, за да се избегне опустяването на пасищата, както и водната и почвена ерозия, причинена от намаляването на водата в езерата и реките, заяви член на екипа. Освен това проучванията на учените ще допринесат за по-доброто разбиране на екологичната среда в горното течение на трите реки, предоставяйки информация за изследователските проекти, включително за защита на р.Яндзъ и изграждането на националния парк „Сандзянюан“.