До началото на новия парламент всеки обект щял да бъде проверен, за да отпушат депутатите плащането

Да се продължи със строителството на магистралите “Струма” и “Хемус”, обеща служебният регионален министър Иван Шишков след първото заседание на новото правителство.

Спирането на “Струма” през Кресненското дефиле бе бомба в последния момент - така Шишков коментира заповедта на бившия екоминистър Борислав Сандов да се прекрати екооценката на магистралата. Решение обаче щяло да се намери до няколко дни. Смятам, че “Струма” е изключително важна, ще направим всичко възможно да спасим процедурата за магистралата или да предложим такава, че тя да може да бъде продължена с много ясни параметри, във възможно най-кратките срокове, посочи Шишков.

По повод спирането на “Хемус” министърът поясни, че за лотове 4 и 5 има отчуждаване на имотите и е можело да започне строителството. Това обаче не станало, тъй като никоя политическа партия не била внесла в парламента подготвен от предишния служебен екип на министерството текст за търпимост на строежите.

Шишков увери, че ще подготвят законодателни промени, включително и за търпимост, за да може държавата да продължи строежа на пътища. Текстовете ще бъдат готови, преди да започне работа новият парламент.

Служебният регионален министър щял да се срещне в понеделник с Камарата на строителите и с пътните фирми, а след това и с всички браншови организации. Той е сигурен, че ще се намери решение, за да се успокоят страстите.

“Договорите с пътните фирми са законни, но има възлагания, част от които са незаконни. Проблемът не е в договорите, нито в строителните фирми, а в начина на възлагане. Затова ще се проверява строеж по строеж, което ще стане в рамките на времето, през което няма парламент. В тези месеци ще се подготвя техническата документация, както е изискването на Народното събрание, за да се платят парите на фирмите. За да стане това, трябва да се извърши много сериозна техническа работа. Ще се проверява извършена ли е дейността, какво е изпълнено, за да се остойности правилно и фирмите да си получат това, което са извършили, и да не ощетяваме бюджета на държавата”, каза министърът.

Другият проблем е с обществените поръчки за зимното поддържане на пътищата, които са отменени. Шишков припомни, че Народното събрание е удължило старите договори до 30 септември. Идеята е била да се обявят нови поръчки, но те започнали късно и доста бързо ги прекратили. Нови обществени поръчки ще се обявят през пролетта.

При срещата със строителите в понеделник Шишков щял да обсъди и индексацията на вече сключените договори. Според бранша проекти за милиарди, включително и с европейско финансиране, са застрашени от спиране, защото не може да бъдат актуализирани цените по сключените договори. Само за строежа на жп линии например има опасност България да връща на Брюксел над 2 млрд. лева. (24часа)