Днес министерствата на енергетиката и на финансите ще изготвят план за стабилизиране на “Булгаргаз”, за да може дружеството да плати доставките

2/3 от азерския газ са поскъпнали в пъти в последните дни, съобщи служебният енергиен министър Росен Христов на 3 август вечерта, когато от правителството обявиха създаването на кризисен щаб със спешната задача да овладее енергийните цени.

Обявлението на министъра дойде неочаквано, защото цената на доставките от Азербайджан зависи от котировките на петрола.

А от 1 юли азерската компания се съгласи да доставя пълните количества газ от 1 млрд. куб. метра на година, както е по дългосрочния договор. Оказва се обаче, че има промяна в цената. Запознати с тарифирането твърдят, че с петрола е “вързана” само 1/3 от количествата. За нея според 25-годишния договор цената се определя на базата на формула, която стъпва на котировките за тримесечие на мазут и газьол с различно съдържание на сяра.

Останалите 2/3 от азерския газ са на цени според нидерландската борса TTF,

но с отстъпка от 20 евро. Към 16 ч на 4 август цената на борсата бе 199,15 евро, два дни по-рано - 205,17 евро. Изчисляването на тези 2/3 азерски газ според петролните деривати ще стане, когато бъде пусната в експлоатация българо-гръцката газова връзка, което се очаква в края на септември.

Това дава и надежди миксът от количества за българския пазар за зимата да поевтинее, тъй като азерският е близо 1/3 от общото потребление в страната ни.

В сряда шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация газовата връзка с Гърция, защото количествата азерски газ по нея били с изключително атрактивни за България цени. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят поевтиняване, заяви Иванов.

В четвъртък пък продължиха споровете дали ще има достатъчно доставки в България през зимата

и идват ли 7 танкера с втечнен газ, за които обяви дни преди да сдаде властта, бившият премиер Кирил Петков.

В сряда енергийният министър Росен Христов заяви, че осигурени доставки имало до септември, но не е обезпечен зимният сезон.

“Прословутите 7 танкера всъщност не са договорени, а са на ниво оферта, която включва доставка на три тази година и опция за останалите четири през следващата. Не са подсигурени слотове за разтоварването им на газови терминали”, каза министърът и уточни, че тези слотове трябва да се купуват от трети страни.

Сутринта в четвъртък предшественикът му Александър Николов обаче опонира, че има подписан рамков договор с ангажираща оферта за 7 танкера. Защо, след като от служебното правителство са работили денонощно, за да се запознаят с документацията, не са предприели нищо за финализиране на договора, попита той.

Николов припомни, че има осигурен слот за разтоварване на първото карго през октомври, но служебният министър трябва да разпореди окончателното подписване на документите. Търговете за слотове за следващите доставки още не са обявени и нямало как да са резервирани.

Бившият енергиен министър опроверга настоящия и за недостига на газ за зимата. Според него са нужни 100 000 мегаватчаса. Азерският газ осигурявал 30 000, карго доставките - още 30 000, от Чирен можели да се вземат 15 000, останалите “Булгаргаз” може да осигури без проблем, сметна Николов.

Пак в четвъртък и Иван Топчийски - председател на борда на директорите на “Булгаргаз”, коментира, че 3 танкера с втечнен газ от САЩ ще осигурят достатъчни количества за битовите потребители за тази година, както и половината от клиентите на свободния пазар. Договорът за тях трябва да се подпише до 19 август.

Сутринта в четвъртък в началото на заседанието на кабинета премиерът Гълъб Донев заяви, че очаква резултати по проверката дали ще има достатъчно газ. “Няма да влизам в задочни политически дискусии, отговорността ми като министър-председател е да търся варианти за справяне с проблемите и да не създавам илюзии”, категоричен бе Донев.

Още в петък (днес - бел. ред.) министерствата на енергетиката и на финансите щели да изготвят план за стабилизиране на “Булгаргаз”, за да може дружеството да плати доставките. А през следващата седмица Министерството на енергетиката

ще обяви търг за краткосрочни доставки на газ, за да бъде осигурено потреблението

до края на отоплителния сезон. Това са резултатите, които постигнахме след снощната работа на кризисния щаб, каза още Донев.

В четвъртък стана ясно още, че на терминала за втечнен газ при Ревитуса се увеличава капацитетът за разтоварване. Част от тези количества са предназначени за България.

Гръцкият министър на енергетиката Костас Скрекас инспектира терминала и увери, че до края на август започва зареждането на втечнен газ на новата платформа.