Средната цена в София стигна 1600 евро за кв. м

Има явни признаци на охлаждане на имотния пазар и по-малък брой запитвания от кандидати да купят жилище. Но тези, които са планирали придобиване на имот, го правят много по-бързо от преди и след минимален брой огледи. Това казва шефката на агенция “Имотека” Люба Атанасова, цитирана в анализ на агенцията за състоянието на имотния пазар през първото полугодие на 2022 г.

Според нея в момента на 21% от клиентите са им нужни от 1 до 3 огледа, за да направят сделка по придобиване на жилище, докато миналата година по същото време това се е отнасяло само за 10% от потенциалните купувачи. “Бързите решения говорят, че от пазара вероятно ще се оттеглят инвестиционно настроените клиенти, както и тези, които нямаха реална нужда от имот, а се възползваха от изгодните условия. Купувачите с реална нужда от жилище обаче ще останат на пазара”, допълва Атанасова.

По думите ѝ преобладава групата на клиентите, които реализират покупката си в рамките на 1 месец - това са 64% от всички на фона на 40% година по-рано. Общо 16% пък се сдобиват с имот за период от 1 до 3 месеца. На практика 80% от клиентите стигат до сделка в рамките на 3 месеца, пише в анализа.

Обяснението на това бързане е, че вероятно се дължи на растящата инфлация, негативните прогнози за зимата и на очакванията за вдигане на лихвите по ипотечните кредити, които все още са много изгодни.

Според анализа независимо от охлаждането на пазара средната цена на жилищата в столицата е вече 1600 евро на кв. метър, а във Варна - 1100 евро. “Имотека” работи предимно в големите градове.

Други данни в анализа показват, че леко се увеличават случаите, в които продавачите са готови да направят отстъпка в първоначално исканата от тях цена с 5-10% дори с 15%. Все още преобладават обаче “неотстъпчивите” продавачи.