Китай изстреля сателит за наблюдение на въглерода в земната екосистема и два други сателита в орбита. Сателитите бяха пуснати в четвъртък от Центъра за изстрелване Тайюан в провинция Шанси в Северен Китай. Пускът се състоя успешно в 11:08 ч. (пекинско време) с помощта на ракета носител Long March-4B Y40.

Основният сателит на мисията се използва за наблюдение на земната екосистема, екология и ресурси, ще спомага в оценката на големи национални екологични проекти, както и при предоставяне на услуги за геодезия и картографиране, метеорология, опазване на околната среда, селско стопанство и предотвратяване на бедствията.

Сателитът може да открива и измерва растителната биомаса, атмосферния аерозол и флуоресценцията на хлорофила чрез средства за дистанционно наблюдение. Той може също така дистанционно да получава пълна многостепенна информация за глобалните нива на въглерода в горите, да подобри ефективността и точността на измерването на въглерода и да осигури подкрепа за усилията на Китай за постигане на пикови нива на въглерод и постепенното преминаване на страната към водородно неутрална икономика.

Другите сателити, изстреляни в тази мисия, включват апарат за поддръжка на навигационната система на полети и кораби, и друг, който предоставя услуги на студенти за участие в космически научни изследвания и инженерна практика.

Това е 430-ата мисия на китайската серия ракети носители Long March.