Двамата правят приложение, което помага на ресторантите да не изхвърлят сготвеното

Около 88 милиона тона храна се разхищават всяка година в Европейския съюз. А в света има над 800 милиона души, които гладуват. Всекидневно в ресторантите и хранителните заведения остава храна в края на деня. Част от обедното меню, повече десерти или основни. Къде отиват тези вкусни ястия вечерта? На боклука.

Двама млади, върнали се в България след няколкогодишно обучение в чужбина, искат да променят това, или поне в родината си.

Желанието на Джейн Димитрова и Велин Керков е да има по-малко разхищение на храна, по-малко гладни хора и почти никакъв брак. Това не е само мечта обаче, а вече успешно начинание. От една година те помагат на хората да използват храната навреме и да не я изхвърлят. Двамата разработват приложението Foodobox, чрез което свързват ресторанти и хранителни заведения с клиентите, за да може вкусните ястия и трудът на готвачите да не отиват на боклука.

Идеята е на Джейн, която заминава да учи за бакалавър по икономика в Италия. Там постоянно използва приложение, чрез което си купува в края на деня храна с отстъпка. “Като студентка нямах време за хапване и бях с ограничен бюджет. Ползвах едно приложение, с което в края на работния ден от различни заведения можеш да закупиш храна с голяма отстъпка - от 40 до 60%”, разказва Джейн. Само че заради пандемията тя се връща в България, но още има навика да ползва тамошното приложение за храна. “Така се роди идеята. Това е първото приложение в България, с което хранителни бизнеси могат да спасяват храна, която е годна за консумация, вкусна, но най-често се бракува. 1/3 от храната се бракува, тъй като не се продава навреме”, казва Джейн. Затова започва да усъвършенства идеята си пекарни, сладкарници, ресторанти, хранителни заведения да продават храната, която е останала, а клиентите я купуват, и то на намалена цена.

Покрай проекта си Джейн Димитрова се запознава с Велин Керков. Той е инженер по мобилен софтуер, завършил образованието си в университета в Глазгоу, Шотландия.

“Джейн дойде при мен, за да разработваме приложението заедно. Аз бях много впечатлен. За първи път разработвам нещо, свързано с кауза, която хората усещат и са привлечени от нея. Много ме запали, затова давам всичко от себе си”, разказва Велин. Сега той се занимава с техническата част на приложението. Велин Керков е инженер по мобилен софтуер.

Велин Керков е инженер по мобилен софтуер.

Името на апликацията е измислено от Джейн, която съвсем простичко иска в него да има храна и кутия, за да могат хората лесно да се ориентират за какво може да се използва.

Първите обекти, които откликват на предложението на Джейн и Велин, са сладкарници и пекарни в София. Малко след това те успяват да привлекат ресторанти и в други градове в България. Година по-късно към социалната кауза да не се изхвърля храната се включват Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора. Сладкарници, пекарни, ресторанти, хотели, а отскоро и енотеки, магазини за крафт бира прегръщат идеята да има по-малко брак на храната.

Собствениците на домашни животни също могат да се възползват от каузата на Джейн и Велин. Младежите са намерили магазини, които предлагат кучешка и котешка храна, като по същия начин тя може да се купува с намаление в края на деня.

Интересното при използването на приложението е, че клиентите поръчват и получават кутия изненада с продукти. Причината е, че не се знае какво ще остане в повече от сготвените ястия или тези с изтичащ срок на годност. “Много е лесно както за клиентите, така и за ресторантите да използват апликацията. В рамките на един ден може да се регистрират. Няма задължително количество, което трябва да се дава на ден, тук водеща е каузата”, обясняват младите социални предприемачи. В името на приложението се съдържат думите “храна” и “кутия”.

В името на приложението се съдържат думите “храна” и “кутия”.

Само когато има в повече и когато се налага, хранителните заведения пускат остатъците в платформата с минимум 40 процента отстъпка.

Две години откакто Джейн се е върнала в България, тя успява да намали разхищението на храна. “След като стартирах приложението, средата тук ми харесва и вече не ми се връща никъде в чужбина”, казва тя.