Изданието ще бъде показано пред публика в Стара Загора

Книгата „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Радка Аргирова, ще бъде представена в Стара Загора на 11 август от 17:30 часа в Къщата на Архитекта на ул. „Сава Силов” 37, съобщи за БТА директорът на библиотека "Родина" Слава Драганова.

В града на липите ще гостуват авторката Юлия Пискулийска и самата проф. Радка Аргирова.

На 13 юли 1985 г. младата стипендиантка на „Хумболт“ донася в България клетки, заразени със страшен вирус, наречен „чумата на 20-и век“. Най-видните умове на планетата са стъписани. "Благославям този ден!", повтаря сега проф. Аргирова, но само тя си знае през какви перипетии е минала.

„Псевдоним Вирус с окраска диверсия“ документира неравната борба на младата Аргирова за правото да изследва този вирус, свързан с имената на световни учени като Люк Монтание и Франсоаз Баре-Синуси (двамата получават Нобел за медицина, 2008) и Робърт Чарлз Гало от университета в Чикаго. Но в „страната на абсурдите“ това изключително научно събитие се превръща в стигма. Радка Аргирова е заподозряна, че е използвана като вносител на „биологично оръжие“ от САЩ. Държавна сигурност завежда дело срещу младата изследователка.

Книгата се чете на един дъх като криминален роман. „Неправдоподобна“ история, а всъщност документална. Архиви, извадени от сейфовете на ДС, и факти от житейската история на проф. Аргирова, които звучат като роман на Оруел. Сглобката е направена от талантливата журналистка и писателка Юлия Пискулийска. Тя е автор на стихове и проза, председател на фондация "МОСТ- Медии, Общество, Семейство, Традиции" и организатор на здравен форум.