Съдебната сага между Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и частното дружество, което взима проби на суровини и продукти от животински и растителен произход "Евролаб 2011" на ГКПП "Капитан  Андреево", продължава с пълна сила. 

Последното решение по едно от многото дела, които се водят между тях, е от петък и е на Върховния административен съд (ВАС). С него се потвърждава решението на Административния съд-София, с което беше спряно предварителното изпълнение на заповедта на шефа на БАБХ "Евролаб 2011" да напуснат помещенията.  

Става дума за следното. На 31 декември 2021 г.„Евролаб 2011“ е определено за наемател на имоти в зоната на ГКПП "Капитан Андреево" за осъществяване на граничен инспекционен контрол на внесени животни, суровини и храни от животински и растителен произход. Тогава е сключен и договор за наем между БАБХ и „Евролаб 2011“.

На 1 юли е издадена друга заповед на директора на БАБХ, с която е прекратен сключеният договор за наем. Разпоредено е предварително изпълнение на заповедта, тоест "Евролаб 2011" да напуснат помещенията. Те обаче обжалват.

Според административния съд обаче БАБХ не е обосновала необходимостта от предварителното изпълнение, не е изложил фактическите обстоятелства, обосноваващи необходимост и не е представил доказателства.

"Налице е само формално изпълнение на задължението без конкретни факти за твърденията за защита на особено важни държавни или обществени интереси. Неизлагането на пълноценни мотиви е равнозначно на липса на мотиви, а този подход при издаването на разпореждането свидетелства за допуснато съществено нарушение на правилата", казва ВАС. Определението е окончателно.