"Ние сме експертно правителство, разглеждаме всички възможности, включително възобновяване на доставките от "Газпром". Приоритетно гледаме да подсигурим алтернативни доставчици, ако не са достатъчни - няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено", ззаяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV.

"Условията, които Русия постави към нас, са и към други държави от ЕС, които те изпълняват. Купуването на газ от "Газпром" не означава, че излизаме от рамката на Европейския съюз, тъй като няма да приемем условия, различни от тези на Германия и други водещи държави в ЕС", допълни той.

Христов обясни, че има направени анализи на всички рискове и ако започнат преговори, ще се адресира всичко, което е критично за страната, така че доставките да са стабилни.

"Фалити не трябва да се очакват. Приоритетите на министерството са ясни - максимална диверсификация на доставчиците на газ, така че да обезпечим количества и цена. Вярвам, че ще се справим. Можем да очакваме пазарна цена, при която да не се изпада в сериозна криза. Ситуацията няма да е лека, виждаме галопиращите цени", каза още служебният министър.

Според него диверсификацията е добър инструмент: "много хора я разбират като да заменим руския доставчик с друг, а тя е да намерим много доставчици, за да има конкурентни условия".

Христов посочи, че "Булгаргаз" е можел да реагира по-добре на задаващата се криза: "Кризата беше ясна още април. Четвърти месец сме в тези затруднения. Не мога да кажа, че "Булгаргаз" е реагирал максимално добре и бързо, дължи се на липса на подготовка, сигурност, информация".

По думите му обаче "Булгаргаз" не е единствената компания в света, която не е успяла да реагира.

"Много компании не успяват да реагират толкова дълго на промяната, други изчакват и поемат риск. Много трудно е да се каже кое е правилното решение. Но "Булгаргаз" са можели поне да резервират слотове и да следят ситуацията по-отблизо", допълни той.

Христов е категоричен, че правителството се опитва да осигури газ до края на отоплителния сезон.

Относно сделката със седемте танкера министърът заяви, че министерството е помолило за отсрочка от две седмици и "ако не се съгласим - офертата отпада. През това време трябва да намерим слотове и алтернативи, за да сравним цената".