Поевтиняването на петрола на международните пазари доведе до спад в цените на горивата и у нас, макар и бавно. След направена справка в сайта Fuelo.net виждаме, че по-малките бензиностанции предоставят възможност на потребителите да зареждат по-евтино гориво, възползвайки се от държавната отстъпка от 25 ст. на литър. 

Цените на горивата към 10.08.2022 г. СНИМКА: fuelo.net
Цените на горивата към 10.08.2022 г. СНИМКА: fuelo.net

Над 200 са бензиностанциите в страната, на които може да заредим бензинова кола на цена под 3 лева за литър. 18 са обектите, където цената е такава и преди държавната отстъпка. Най-много такива бензиностанции има в Бургас и София, следвани от Велико Търново. Най-ниската начална цена на бензин А-95 е на бензиностанция в Ботевград - 2,83 лв. за литър, а най-високата към момента е 3,48 лв./л. 

За последния месец бензинът е поевтинял с 0,12 лв./л СНИМКА: Fuelo.net
За последния месец бензинът е поевтинял с 0,12 лв./л СНИМКА: Fuelo.net

По-големите вериги обаче все още държат цените си по-високи. Така дори и с отстъпката е трудно да си налеем литър гориво под 3 лв. Средната цена за литър А-95 сред 11-те най-големи бензиностанции е 3,29 лв.

Различна е ситуацията при дизела, той продължава да държи по-висока цена. Средната цена в големите вериги за литър дизел е 3,43 лв. В малките бензиностанции може да се зареди дизел за под 3,24 лв./л, а ако ползвате държавната отстъпка е възможно да паднете под 3 лв./л. Единствената бензиностанция, на която дизелът е под 3 лева без отстъпката, се намира във Велико Търново, според fuelo.net. Така минималната цена за литър дизел в България е 2,99 лв., а максималната - 3,65 лв.

За последния месец дизелът е поевтинял с 0,15 лв./л СНИМКА: fuelo.net
За последния месец дизелът е поевтинял с 0,15 лв./л СНИМКА: fuelo.net

Цените на пропан-бутана за автомобили в страната вчера варираха от 1,02 до 1,57 лв./л, като минимумът е отчетен в София. На 354 от бензиностанциите в България с отстъпката автогазта излизаше вчера под левче за литър.

За последния месец пропан-бутанът е поевтинял с 0,21 лв./л СНИМКА: Fuelo.net
За последния месец пропан-бутанът е поевтинял с 0,21 лв./л СНИМКА: Fuelo.net

След новината за спиране на транзита на руския петрол през една от тръбите на тръбопровода "Дружба" важната енергийна суровина вчера поскъпна леко на международните пазари. Фючърсите на нефта сорт „Брент“ нараснаха с 1,2% към 97,80 долара за барел, като за кратко дори поскъпнаха обратно над нивото от 98 долара. Доставките на американския лек суров петрол WTI пък поскъпнаха с 1,3% към 92 долара за барел.

Нарастването на цените на суровия петрол обаче изглежда на този етап ограничено, тъй като инвеститорите оценяват възможността за допълнителни петролни доставки от страна на Иран. В същото време остават в сила и притесненията за намаляване на търсенето на петрол с оглед на реалната опасност от глобална икономическа рецесия.