Незаетите работни места на пазара на труда в Германия са на рекордно високо равнище, предаде ДПА и БТА.

През второто тримесечие на годината в страната е имало 1,93 милиона незаети работни места, което е увеличение с 11 процента спрямо първата четвърт на 2022 г.. Това показва проучване на Института за изследване на заетостта (IAB), който огласи днес в Нюрнберг резултатите от него.

Още по-голямо е нарастването на броя на незаетите работни места в сравнение със същия период на миналата година. Те са се увеличили с 66 процента спрямо втората четвърт на 2021 г.

Институтът за изследване на заетостта обяви, че никога не е имало толкова много свободни работни места през периода април-юни, откакто през 1992 година започва да се води статистика за пазара на труда в цяла Германия. Организацията редовно провежда анкети сред фирмите в страната за наличните свободни работни места. По този начин отчита и тези работни позиции, които не са регистрирани в бюрата по труда. През второто тримесечие на 2022 г. в института са получени данни от около 7500 работодатели, представляващи всички сектори на германската икономика.

"Въпреки повишения риск от рецесия, броят на незаетите работни места продължава да се увеличава рязко и е на изключително високо ниво", заяви Александър Кубис, експерт от института в Нюрнберг.