Аз исках от него търгове само за зимата, а не за 3 години напред, не съм давал съгласие за такова нещо, каза Шишков

Причината за отстраняването на председателя на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Тодор Василев от поста му в четвъртък сутринта е обявената от него предния ден следобед обществена поръчка за 2,4 млрд. лв. за поддържане на пътищата за следващите 3 години. Това обясни пред журналисти служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков.

“Аз поисках от него не това, а да обяви търгове за зимното чистене на снега само за предстоящата зима. Не ме е уведомил, че пуска обществена поръчка за 3 години, и не съм давал съгласие за такова нещо”, обясни арх. Шишков.

В сряда следобед в регистъра за обществените поръчки се появиха обяви за 7 търга за поддържане на републиканската пътна мрежа за следващите 3 години на обща стойност 2,4 млрд. лв. Това са същите  търгове, които КЗК спря преди няколко месеца заради обжалване от фирми от бранша. Те се възмутиха от някои завишени изисквания, за които впоследствие бившият ресорен вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов заяви, че експремиерът Кирил Петков го накарал да включи в условията.

В новите търгове тези изисквания липсват, облекчен е например редът за обжалване на актовете на АПИ, а контролът е сведен само до едно ниво. Освен това сроковете за подаване на офертите за търговете са максимално скъсени - до 13 септември.

Попитан от “24 часа” какво ще прави с търгове, които вече са обявени, министър Шишков каза, че тепърва ще трябва да се запознае със ситуацията, но случилото се е част от стари взаимоотношения с  пътностроителните фирми. 

Според него те се възползват от ситуацията, че след 30 септември няма валидни договори и споразумения за поддържане на пътищата, и се опитват да принудят държавата да удължи сроковете и след тази дата. Това обаче няма как да се случи без парламент и затова според него най-чистият вариант за излизане от ситуацията е да има временно избрани фирми само за зимното поддържане.

“Нямам нищо против 3-годишните договори, но да се обявят напролет, а не сега”, каза той. И заключи, че уволненото ръководство на АПИ очевидно според него е работило на страната на пътностроителния бранш, а не на страната на държавата.

При това положение обаче остава нерешен въпросът за старите задължения на държавата към фирмите за около 700 млн. лв., както и за това кой ще поддържа пътищата между 30 септември и 1 ноември, когато започва режимът на зимно поддържане. През това време фирмите няма да имат правно основание, по което да работят, а това също поставя под риск движението по пътищата. В задълженията на тези фирми влиза и това да правят аварийни ремонти и да почистват платното за движение след катастрофи и други инциденти.