Силно разминаване се получи в позициите за купени количества газ днес от "Булгаргаз" на борсата с доставка за септември по 11 300 мегаватчаса на ден. 

Министърът на енергетиката Росен Христов и борсата "Газов хъб Балкан" се похвалиха пред медиите, че са сключени много добри сделки на добри цени.

От борсата изпратиха съобщение, че търгът минал при огромен интерес и динамично предлагане на оферти за продажба, приключил е успешно, като са изтъргувани всички търсени през платформата за търговия количества за  септември от „Булгаргаз“ ЕАД в размер от 11 300 мвтч на ден.

В същото време Асоциацията на организациите на работодателите в България излезе с яростно писмо до президента и до премиера, че продължават скандалните действия по осигуряване на природен газ.

„Булгаргаз“ обявява търг с начална цена от 380 лв./мвтч! Индустрията, топлофикациите и домакинствата изнемогват посред лято при цени от порядъка на 300 лв., а „Булгаргаз“ купува за септември на 380 лева.

Такива цени не могат да се компенсират от по-евтиния азерски газ. Те  ще затрият българското производство, ще доведат до фалит топлофикациите и ще оставят българите на тъмно, студено и без работа на прага на зимата", се казва в писмото.

Работодателите дават пример, че "ако вземахме заявените количества от „Газпром експорт“, при настоящите цени на нидерланския газов хъб TTF (206-207 евро/мвтч), цената им за септември би била от порядъка на 131 долара/мвтч или под 250 лв./мвтч. Вместо това, ние търсим газ неизвестно от къде на цени 1,5 пъти по-високи!"

"24 часа" потърси становище от "Булгаргаз". Председателят на борда на директорите на компанията Иван Топчийски обясни, че търгът е стартирал при начална цена от 380 лева (или ТТF и отстъпка 5 евро), но се смята за успешен, тъй като е затворил при цена ТТF с отстъпка 30 евро, което прави цена от 320 лева за мегаватчас.

Купените количества са около 20% от нужното за септември, с тях се допълват доставките на азерски и втечнен газ за месеца. Подобна отстъпка от минус 30 евро се постигала рядко, офертите за втечнен газ били около цената на ТТF, каза Топчийски. 

"Булгаргаз"  пусна днес и съобщение, че търси "суап" сделка са количества втечнен газ, които е купила, и за които има слот на терминала при гръцкия остров Ревитуса за регазификацията и съхранението им за определен срок.

Българската газова компания отправя запитване към търговци на Виртуална търговска точка,че иска да продаде на виртуалната точка количествата газ, които е купила, в периода, за който има капацитет за регазификация и съхранение. После иска да ги купи обратно, но с условие за равномерна доставка от 7 ч сутринта на 1 септември до 7 часа на 26 септември. Оферти се приемат до 14 ч на 15 август. 

По повод на тази сделка Топчийски обясни, че количествата от частичното карго, които са купили, могат да престоят на терминала от 14 до 18 дни, а на компанията и трябва равномерна доставка за клиенти и за нагнетяване в хранилището в Чирен, което има определен капацитет.