До началото на септември приключвало строителството на връзката с Гърция

От 1 октомври азерски газ трябва да потече от тръбата на връзката с Гърция. Това заявиха в петък след срещата при президента Румен Радев двама министри - на енергетиката Росен Христов и на регионалното развитие Иван Шишков. Преди няколко дни обаче Шишков заяви, че за издаването на акт 16, с който газопровода може да работи законно, ще се необходими 2-3 месеца, което означава началото на ноември.

Радев извика в президентството освен двамата министри и премиера Гълъб Донев, строителя на газопровода - гръцката “Авакс”, и Ай Си Джи Би - компанията оператор на тръбата, в която България и Гърция имат по 50%.

Президентът заяви, че газовата връзка е от значение не само за задълбочаването на стратегическото партньорство между Гърция и България, а и

за реалната

диверсификация

за страните от

Централна и

Източна Европа

Теодора Георгиева - един от двамата изпълнителни директори на Ай Си Джи Би, каза, че “Булгаргаз” има анекс с азерския консорциум за доставки по другия маршрут - при Неа Месемврия до Сидерокастро - Кулата, който изтича в края на септември. Така че компанията ще чака “Булгаргаз” да каже кога да се активира точката при Комотини, която е на входа на българо-гръцката газова връзка.

Получаването през нея на цялото количества азерски газ от 1 млрд. куб. метра на година е важно, защото

тогава цената

пада на 65 евро

за мегаватчас

Сега тя важи за 1/3 от доставките, а останалата част идва за повече от 150 евро.

Според собственика на “Авакс” Антониос Мидзалис строителството на газовата връзка ще приключи окончателно до 7 или 8 септември. Шишков допълни, че ако строителят работи с интензивни темпове, този срок е изпълним.

В момента усилено се работело между ДНСК и надзорника на обекта, оправяла се документацията, за да се въведе газовата връзка в експлоатация.

От МРРБ обясниха, че на обекта ще има постоянно представител на районните дирекции за строителен контрол в Хасково и Стара Загора, за да може довършените работи веднага да се приемат и отчитат.

Ако се наложело, дейностите ще се разделят на два етапа, и по-маловажните, които се считат за довършителни, няма да се вземат предвид за издаването на окончателния акт 16 за газопровода.

Според Шишков обаче е наложително

диспечерската

сграда да бъде

свързана

с всички инсталации - ВиК, електричество и т.н., за да може обектът да влезе в експлоатация.

Росен Христов бил леко притеснен, че не е представен детайлен график за изпълнение на всички дейности. В сряда той и Шишков щели пак да проверят работата по газопровода и тогава гръцкият строител щял да даде графика.

На срещата при президента Румен Радев със строителя “Авакс” и оператора на газовата връзка с Гърция ICGB дойдоха премиерът Гълъб Донев и министрите на енергетиката и на регионалното развитие Росен Христов и Иван Шишков.