Единствено в София средното възнаграждение е над 2000 лв.

След заплатите за август – първите, срещу които ще се подпишат служебните министри и служебният премиер Гълъб Донев, тяхното възнаграждение от следващия месец ще се увеличи с 5,9%. Това показват новите данни на НСИ за средните заплати, публикувани в петък.

Разликата специално по отношение на премиерските заплати е само 445 лв. - Кирил Петков се разписваше срещу 7529 лв., а септемврийската заплата на Гълъб Донев вече ще е 7974 лв. 

Министрите му ще получават бруто 6688 лв. месечно, докато министрите на Кирил Петков последно получаваха по 6311 лв.

Новоизбраните депутати, които и да са те, ще се разписват след 2 октомври срещу 5145 лв. основно възнаграждение, докато колегите им в предходния парламент получаваха по 4858 лв.

Най-голяма е разликата за президента – през предишните три месеца Румен Радев, чиято заплата е двойна на депутатската, се е разписвал срещу основно месечно възнаграждение от 9716 лв., без изобщо да се смятат добавките за клас, с които сигурно заплатата му е прехвърлила 15 хил. лв. Сега вече ще получава основна 10 290 лв.

Това леко увеличение на депутатските и министерските заплати се получава заради по-доброто заплащане на учителите. За да се изчисли възнаграждението на народния представител, се взема предвид средната заплата в обществения сектор за последния месец на предходното тримесечие и се сравнява с последния месец на предишното. В случая разликата между мартенските и юнските държавни заплати е точно 5,9%.

Само за едно тримесечие средното заплащане в сектор “Образование” се е вдигнало с рекордните 16,2%, докато средното увеличение за страната е 7,8%.

Средната заплата в сферата на образованието по последни данни е вече 1805 лв., т.е. с около 70% над най-ниските заплати, тези в хотелиерството и ресторантьорството (виж таблицата). 

Сегашното увеличение на заплатите на управляващите не може обаче да компенсира спада им с цели 13,5% през предишното тримесечие. То се беше получило заради традицията около Коледа и Нова година в държавната администрация масово да си раздават бонуси, което вдигна много заплатата в обществения сектор за декември. Затова после през март средната чиновническа заплата изглеждаше по-малка и така на фона на висока инфлация заплатите на президент, премиер, народни представители и още куп длъжности, които са обвързани с тях, бяха намалени.

Ръстът на заплатите на управленците, поне официалните, като цяло е доста по-нисък от инфлацията. От юни 2021 г. до юни 2022 г. инфлацията е 16,9%, докато заплатите на депутатите през този период са нараснали само с 9%.

Средната заплата за частния сектор в страната също не покрива изцяло инфлацията, но все пак ръстът ѝ е 15,1%.

Ръстът на средната работна заплата за цялата страна за времето между юни 2021-а и юни 2022-а г. е 13,62%.

По браншове няма драстични промени - IT секторът убедително води със средна заплата 4216 лв. месечно. За последната година трудовият пазар е приел нови 3100 служители, но в същото време в строителството наетите са намалели с малко над 5 хиляди човека.

По области традиционно най-висока е средната заплата в София-град - 2352 лв. Следваща по размер е заплатата в София-област - 1588 лв.