Китайски учени възпроизведоха стабилно поле от 45,22 тесла, което е най-високото от този тип в света, заявиха от Института за физически науки на Хъфей към Китайската академия на науките. Тесла е единица, с която се измерва плътността на магнитното поле, съобщава Радио Китай.

Този резултат бе постигнат в хибридния магнит на „Съоръжението за стабилно магнитно поле“ в гр. Хъфей, провинция Анхуей, счупвайки предишния рекорд от 45 тесла, който бе поставен през 1999 г. в Националната лаборатория за силно магнитно поле на САЩ.

Успехът на китайските учени е крайъгълен камък за развитието на магнитната технология. По-силните магнитните полета позволяват на учените да видят ясно вътрешната структура на материалите, което помага за по-доброто разбиране на света и разработката на нови технологии, каза академичният директор на лабораторията за силно магнитно поле Куан Гуанли.

Хибридният магнит на „Съоръжението за стабилно магнитно поле“ бе конструиран през 2016 г. Той генерира централно магнитно поле от 40 тесла и е втория света от този тип. „За да постигнем по-силно магнитно поле, направихме някои иновации в структурата на магнита и разработихме нови материали“, каза Куан Гуанли.

„Съоръжението за стабилно магнитно поле“ е на разположение на учените от цял свят и до момента е предоставило условия за експерименти на над 170 научни и образователни институции от страната и чужбина.