Германската държавна жп компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn) планира последните останали й дизелови експресни влакове за в бъдеще да се движат, без да отделят въглеродни емисии, като преминат към горивa, произведенi по екологично неутрален способ, съобщи ДПА.

В момента "Дойче бан" обслужва само няколко експресни линии с дизелови влакове, тъй като по-голямата част от мрежата на жп оператора е електрифицирана. Дизелови локомотиви се движат в Централна и Южна Германия, както и по дългите маршрути до ваканционния остров Силт в северната част на страната.

При все по-екстремните метеорологични условия в Европа, свързани с изменението на климата, все повече пътници осъзнават необходимостта да избягват пътуванията със самолет на кратки разстояния и ги заменят с железопътен транспорт без вредни въглеродни емисии.

"До 2025 година и последните 2 процента от дългите маршрути, които се обслужват от дизелови влакове, ще преминат на биогориво. Така ще дадем още един пример за опазване на околната среда", каза Щефани Берк, шеф на маркетинг отдела в "Дойче бан".

Биогорива като хидротретирано растително масло (HVO) са подходящи за по-старите локомотиви в железопътния парк, които няма да се нуждаят от скъпоструващо преоборудване.

От края на юли дизеловите влакове, които извършват транспорта до Силт от градчето Нибюл, също преминаха само на биогориво. Според "Дойче бан" така ще бъде спестено изхвърлянето в атмосферата на 7500 тона въглероден диоксид годишно, като има планове маршрутът да бъде електрифициран в най-скоро време.

Използваното гориво се произвежда само от биологични остатъци и отпадъчни материали. Не се прибягва към допълнително култивирана биомаса и няма конкуренция с производството на храни и фуражи.

Екоактивисти многократно протестираха срещу практиката зърнени храни и други ценни хранителни ресурси да се използват за производството на биогорива, вместо с тях да се помогне на тези части от света, където хората умират от глад, припомня ДПА.

Изгарянето в двигателите на биогориво ще емитира само такова количество въглеродни емисии, каквото е било извлечено преди това от атмосферата при растежа на растенията, според германския държавен жп оператор.

"Дойче бан" обяви също така планове за употреба на биогорива и в товарния железопътен транспорт.