За тези, които са се върнали от работа в чужбина и не смятат да се връщат на работа отново тази година, си заслужава да прочетат това. Забравихте ли да си върнете платените данъци в чужбина? За да направите това, процесът може да започне, без да чакате нищо. И така, как да го направите, на какво трябва да обърнете внимание и защо да не се колебаете?

Времето може да е важно

Много емигранти се завръщат у дома след като са работили в чужбина. Това решение беше провокирано от световноизвестния вирус. Периодът на пандемията принуди мнозина да спрат да работят за малко и да затегнат коланите - да се откажат от ненужните разходи, да харчат по-внимателно и да търсят начини за допълнителни доходи. Често обаче се забравя, че едно страхотно решения може да бъде връщане на данъци от чужбина, което може да се превърне в чудесно допълнение към вашите спестявания. Или може би сте мислили за това, но чакате подходящия момент? Специалистите по възстановяване на данъци съветват желаещите да предприемат този процес, да не чакат повече и да започнат с деклариране на получените доходи. Колкото по-скоро вземете мерки, толкова по-скоро ще можете да се насладите на допълнителните пари в портфейла си.

Ако сте научили за възможността за възстановяване на данъци сравнително скоро и сте работили в чужда държава повече от няколко години, струва си да знаете, че възстановяването на надвнесени данъци, обикновено е възможно за последните 4-5 години. Зависи от държавата, в която сте работили. Например, възможно е възстановяване на данък от Германия за последните 4 години въз основа на данъчната система и процедурите на тази страна. Така че, ако срокът е 4 години и сте работили в чужда държава през тях, тогава чрез деклариране на получените ви доходи можете да възстановите надвнесените данъци за всички тези години. Ако обаче планирате да го направите следващата година, ще изгубите една от годините и няма да получите надвнесените си пари за нея. В края на давностния срок надвнесените суми отиват в бюджета на тази чужда държава. Затова специалистите съветват да не се бавите, ако обмисляте възможността за възстановяване на данъци след като сте работили в чужбина.

Ако решите да започнете процеса сами

Възстановяването на данъци от чужда държава не е особено трудно, ако знаете езика на страната и сте поне бегло запознати с данъчната система на тази страна. Въпреки това, дори и с добро владеене на езика, струва си да знаете, че този процес изисква не само специфични познания, но и време и търпение. И особено – внимание към детайлите. Ето някои аспекти, на които професионалистите препоръчват да обърнете повече внимание, ако решите да направите всичко сами:

 Давностният срок

Ако сте работили в чужбина няколко години подред, както споменахме по-рано, давностният срок трябва да бъде първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, преди да започнете процеса за възстановяване на данъци. Този срок се определя индивидуално от всяка страна, което означава, че периодът, за който можете да получите парите си обратно, не е еднакъв във всички държави. Вече стана дума, че тези, които са работили в Германия, имат право да възстановят суми за последните 4 данъчни години. А тези, които са работили във Великобритания, могат да го направят за 5 години. След като разберете давността, ще се почувствате по-спокойни, защото ще знаете точно за колко години можете да възстановите надвнесените данъци.

Необходими документи

Това е едно от онези неща, които могат да изискват не само внимание, но и много търпение. Събирането и правилното попълване на всички необходими документи може да бъде доста предизвикателно. Затова първо си подгответе внимателно – вземете всички необходими документи: копия и преводи на лични документи, трудови договори, удостоверения за данъчни декларации, фишове за заплати и ако е необходимо, договори за наем. По-трудна част може да бъде попълването на съответните заявления, искания и документи в чуждестранната данъчна система. Ако документите са попълнени неправилно, процедурата по възстановяване на данъци ще се забави или няма да бъде завършена. Затова е важно да внимавате. Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Кога да се свържете с професионалисти?

Специална помощ може да е необходима по различни причини - някои просто искат да спестят времето си, други нямат желание да навлизат по-дълбоко и да се занимават с процес, който може да е необходим само веднъж в живота, а трети знаят, че е страхотен начин за възстановяване на максималната възможна сума. Често срещана причина за избор на специалисти са трудности при намирането на необходимите документи, както и трудности при попълване на документите за чуждестранни институции. Въпреки, че тази услуга е платена, всеки може сам да реши дали си струва изгубеното време и положените усилия, които може да са необходими, за да се направи всичко както трябва.

Ако, когато започнете да събирате документи, осъзнаете, че може да не успеете да ги намерите или попълните сами, или нямате интерес да се задълбочавате в тънкостите на чуждестранна данъчна система, или просто не знаете откъде да започнете, тогава професионалната помощ може да бъде начин за опростяване на нещата.

Специализираните и сертифицирани компании за деклариране на данъци не само ще гарантират, че процесът протича възможно най-гладко, но и ще се погрижат да възстановите възможно най-голямата сума пари.

Кое решение е най-добро, всеки решава сам. Важно е да имате предвид, че връщането на данъци може да прочете гладко и лесно.