Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков е подменил цялото ръководство на Българския ВиК холдинг, като е отстранил досегашните петима членове на борда, назначени през март от предшественика му Гроздан Караджов.

И тогава, и сега назначенията се правят без да се провежда конкурс, както изисква Законът за управлението на публичните предприятия и контрол. Новите са назначени с опцията „до провеждането на конкурс“, което на практика може да се случи неизвестно кога в бъдещето.

Решението на служебния министър е взето на 11 август – същият ден, в който МРРБ съобщи за смяната на ръководството на пътната агенция. Новоизбраните петима членове на борда са заседавали още на другия ден.

Вписването на кадровите промени в Търговския регистър обаче се бави по неизвестни причини, най-вероятно има грешки или пропуски в някоя от многото декларации, тъй като всичките пет нови назначения са направени накуп.

Новите назначения са на практика на хора, които вече са работили във водния холдинг и са били освободени от там. 

Петимата нови членове на борда са Ирена Георгиева, Пламен Манолов, Божидар Спасов, Теодора Пакулиева и Валентин Граматиков. От постовете им са освободени Борислав Попов, Ивайло Ванков, Цветелина Василева, Димитър Атанасов и Друми Друмев.

Ирена Георгиева до миналата година работеше в холдинга и отговаряше за обществените поръчки. Пламен Манолов идва от частния бизнес – бил е управител на клон на частна банка и член на борда на компания за електронни пари. Преди няколко години той беше и член на борда на Националната спортна база и бе освободен от този пост от министър Радостин Василев.

Божидар Спасов е бивш кандидат за общински съветник от ГЕРБ в Благоевград, а през 2010 г. е бил за кратко управител на местното ВиК. През 2019 г. е вече кандидат за общински съветник от ДПС пак в Благоевград. На 12 август, когато новият борд на водния холдинг се събира за първи път, Спасов е избран за негов председател.

За заместник-председател е избрана Теодора Пакулиева, която също работеше до миналата година в холдинга като шеф на дирекция „Управление на проекти“.

Петият член на новия борд Валентин Граматиков стана известен миналата година, когато като зам.-министър бе част от екипа на служебния министър Виолета Комитова по времето когато и сегашният служебен министър Иван Шишков беше зам.-министър. Граматиков е военен по образование, както и Божидар Спасов. Граматиков бе дългогодишен финансов мениджър на Националния военен университет във Велико Търново.