Граждани се събраха на протест пред фонтана на президентството. Събитието тази вечер е организирано във Фейсбук под наслов #ГАZwithme Седмица II.

"Искането ни е да не се водят преки преговори и сключват договори с „Газпром“. Ние сме част от европейския енергиен пазар и това, което е достъпно за другите страни в Европа, е достъпно и за нас", каза за БТА Атанас Шарков, един от организаторите на протеста.

"Целта на нашето събитие е да създадем отворен граждански формат за контрол и прозрачност към служебното правителство. Всяка седмица, следейки неговите действия, да задаваме актуални въпроси, с които да постигаме по-високо ниво на прозрачност и отговорност от страна на правителството", уточни той.

Миналата седмица организаторите поставиха седем въпроса на служебния кабинет, сред които за доставките на газ, изборите, отбраната на страната, помощ за украинските бежанци, екстрадирането на обявил се против войната в Украйна руски гражданин, Крим.

Граждани тази вечер носеха плакати с надписи "Последно раздаване за Радев", "Рубладжии, вие загубихте в живота, ще загубите и в борбата за пари", "Слуги на Путин, изчезвайте с мръсна газ".

"Не бива да се всява някакъв хаос и страх, че ще влезем в сериозна криза", каза пред журналисти бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"България може да се справи, има достатъчно средства в хазната. Кремъл не се съобразява с търговски договори и е наивно да смятаме, че едно подновяване на договор с „Газпром“ би гарантирало в някаква степен енергийната сигурност на България", смята бившият министър.

Той изрази надежда, че служебното правителство ще бъде ориентирано единствено към гарантиране сигурността на доставките, „такива, каквито нашето правителство успя да осигури“.

България би трябвало да погледне повече към своята енергийна ефективност, каза бившият министър и отбеляза, че най-големият потребител на газ в България е „Топлофикация София“. Според него геотермалната енергия може да бъде приложена и така да я спаси от фалит.