Над 3 млрд. евро износ формират продуктите на минерално-суровинната индустрия

В дуална форма по минни специалности са се обучавали над 330 ученика

Днес, в деня на Свети Иван Рилски, минната общност в България отбеляза своя професионален празник.

Ръководствата на Българска минно-геоложка камара, Научно-техническия съюз по минно дело и геология и миньорските федерации – ФНСМ и СМФ „Подкрепа“ участваха в традиционния тържествен молебен за здраве на миньорите в катедралния храм „Св. Неделя“. 
Председателят на Българската минно-геоложка камара проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов поздрави миньорите и всички работещи в отрасъла:

„В деня на нашия професионален празник – Деня на миньора, поздравявам всички работещи в минерално-суровинната индустрия. През 2022 година ще отбележим празника с удовлетворение и гордост от постигнатите резултати. Въпреки предизвикателствата, пред които бяхме изправени, успяхме да подобрим резултатите в сектора, да запазим работните места и да увеличим възнагражденията. Изпълнихме редица проекти за модернизация и технологични иновации, опазване на околната среда и подобряване на безопасността при работа. Продължихме активната си подкрепа за образованието и насърчаване на младите хора за реализация в отрасъла. Не спряхме и с усилията за подобряване средата на живот в регионите.“

Той благодари на компаниите от бранша за успешната дейност през изминалата година, въпреки предизвикателствата, която допринесе за успехите на индустрията и за утвърждаване на нейната водеща роля в националната ни икономика.

За поредна година България заема едно от водещите места в Европа по добив на мед, злато и лигнитни въглища. Основните суровини, които се добиват у нас са оловно-цинкови, медни и полиметални руди, лигнитни въглища гипс, варовик, бентонит, каолин, кварцови пясъци, огнеупорни глини и мрамор.

Браншът отчете ръст от 10% през 2021 г., достигайки добив от близо 117 млн. тона – най-високото ниво за последните години. Значително е нарастването при добива на лигнитни въглища – с 30% спрямо 2020 г. Близо една трета от добитите количества в сектора са инертни и строителни материали. Общата нетна стойност на произведената продукция, по предварителни изчисления на БМГК достига 3,6 млрд. лева. Над 60% от нея се пада на рудодобива.

Продуктите на минерално-суровинната индустрия формират над 3 млрд. евро износ. Производителността на труда в отрасъла остава висока и е близо 2,5 пъти над средната за индустрията в страната. В сектора са заети 19 700 човека, а чрез пряко обслужващи бранша дейности още 120 000. Заплащането в бранша остава сред най-високите в страната, нареждайки се на четвърто място сред останалите икономически сектори, като средната годишна работна заплата достига 2150 лв.

Инвестициите в опазване на околна среда възлизат на 37,8 млн. лева като допълнително, освен тези средства, компаниите от бранша изпълняват редица доброволни дейности за поддържане на екологичното равновесие в регионите и изпълнение на различни проекти за подобряване на околната среда.

През 2021 г. дружествата от минерално-суровинния отрасъл отново доказаха своята отговорност към регионите и местните общности. Самостоятелно или в партньорство с общините бяха изпълнени редица проекти, свързани с икономическото развитие, опазване на околната среда, подновяване на инфраструктурата, подкрепа за здравеопазването, културата и спорта.
Компаниите от бранша отделят особено внимание върху образованието и подготовката на кадри.

През последната учебна година в дуална форма са се обучавали над 330 ученика по минни специалности, като успешно завършили са над 100 випускника. От 2015 г. индустрията е инвестирала над 2 милиона лева в подкрепа на професионалното образование – осигуряване на материална база, производствени практики, преподаватели и подпомагане на ученици и студенти със стипендии и осигурени работни места след завършване.

Проф. Цоло Вутов и проф. Николай Вълканов се поздравяват за празника.
Проф. Цоло Вутов и проф. Николай Вълканов се поздравяват за празника.
Председателят на Българската минно-геоложка камара проф. Николай Вълканов (в средата) е заедно с председателите на минните синдикати на КНСБ и КТ "Подкрепа" Валентин Вълчев и Владимир Топалов.
Председателят на Българската минно-геоложка камара проф. Николай Вълканов (в средата) е заедно с председателите на минните синдикати на КНСБ и КТ "Подкрепа" Валентин Вълчев и Владимир Топалов.