Норвежката електрическа компания "Статнет" (Stattnet), която е държавна собственост, обяви днес, че удължава до края на 2023 г. срока, в който нейните клиенти няма да заплащат такси за достъп до електропреносната й мрежа, съобщи Ройтерс.

Мярката, която цели да облекчи потребителите в Норвегия на фона на високите цени на електрическата енергия, беше въведена през април и трябваше да бъде в сила до края на годината. "Статнет" я обяви, след като приходите й от доставка на електрическа енергия в Норвегия и в съседните страни се увеличиха на фона на рекордно високите цени, предаде БТА.

Освен удължаването на срока, в който потребителите на норвежката компания няма да заплащат такси за достъп до електропреносната й мрежа, от 1 септември те ще бъдат освободени и от такса "загуби при преноса на електроенергия", съобщи "Статнет". И това облекчение ще бъде валидно до края на 2023 г.

Тези мерки ще доведат до намаляване на разходите на потребителите за електрическа енергия с 11 милиарда норвежки крони (1.12 милиарда долара), обяви компанията.

"Статнет" управлява националната инфраструктура за пренос на електроенергия на Норвегия, но битовите и стопанските потребители все още се налага да заплащат такси за достъп до електропреносните мрежи на местните доставчици, както и да плащат стойността на самата електрическа енергия, отбелязва Ройтерс.