Някои от японските компании, които купуват втечнен природен газ от руския комплекс "Сахалин-2", обмислят да сключат договори и с новия му оператор, който беше наложен от Москва по-рано този месец, след като в началото на юли Русия пое едностранно контрол над петролно-газовия проект. Това съобщи днес агенция Киодо, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Новият оператор на петролно-газовия проект предлага същите договорни условия, при които работеше и предишният, пише японската информационна агенция. Той пое контрола над "Сахалин-2" по силата на указ на руския президент Владимир Путин, който беше издаден, след като част от чуждестранните акционери в проекта го напуснаха след руската военна инвазия в Украйна, предаде БТА.

Японските корпорации "Мицуи" (Mitsui) и "Мицубиши" (Mitsubishi) смятат в началото на септември да уведомят руската страна, че смятат да запазят своите дялове в "Сахалин-2" и при управлението на новия оператор, пише ТАСС. Те притежават общо 22,5 процента от дяловете в проекта в руския Далечен изток. Руската държавна компания "Газпром" е собственик на 50 процента от "Сахалин-2", информира Киодо.

Подновяването на участието на японски фирми в петролно-газовия проект би намалило притесненията в Япония от евентуално шоково поскъпване на сметките за енергия, ако страната бъде принудена да търси алтернативни източници на втечнен природен газ. Проектът "Сахалин-2" осигурява около 9 процента от вноса на втечнен газ в бедната на природни ресурси Япония. Управляващите в Токио обявиха, че го смятат за важен енергиен източник за страната, отбелязва Киодо.