Космическият лагер в град Газиемир, окръг Измир, един от двата космически лагера в света, лицензирани от Изложбената комисия за космически науки на САЩ, e посрещнал досега стотици хиляди ученици и младежи от десетки държави, сред които и България.

Лагерът Space Camp Turkey е място, където мечтата на много деца да пътешестват в космоса изглежда реално постижима. Той представлява учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания. Създаден е по модела на NASA Space Camp в Алабама.

За 22-те години от създаването си досега лагерът в Газиемир е посрещнал над 260 хиляди ученици и младежи от общо 60 страни от Европа, Азия и Африка, посочи директорът Емре Адай.

В лятната програма на тази година са се включили около 700 деца от около 25 държави, които са имали възможност да изживеят космически приключения.

По данни на сайта на Центъра за творческо обучение (България), който работи в сътрудничество със Space Camp Turkiye, над 1000 ученици от България също са участвали в програмите на лагера.

Тренажорите, с които е оборудван лагерът, интерактивните симулации, облеклото, храната създават усещане досущ като това, което изпитват космонавтите. Чрез симулаторите посетителите имат възможност да се разходят по повърхността на Луната, да опознаят живота и обстановката в Космоса, детайлите по подготовката за астронавтите, да развиват комуникационните си и лидерски качества.

Участниците в лагера участват в едночасов виртуален космически полет, който се изпълнява едновременно на три симулатора - космическата совалка, наземен контролен център и международна космическа база. По време на виртуалния полет астронавтите и служителите на земната и космическа база търсят заедно решения за успешното завършване на сценария на полета. В края на програмата участниците получават сертификат.

Приемът става по предварително зададени теми (за всяка година поотделно), отговорите се оценяват от комисия и се определят участниците за съответния период.

Сияна Костадинова, ученичка от България, участничка в лятната програма на лагера, сподели, че се е включила с огромно желание, тъй като искала да опознае звездите и планетите.

"Аз съм в екип с още две участнички от Монголия и Турция, но се сприятелих и с други участници. Разговаряме на английски език. Научих много нови неща, заниманията са като на живо и е много вълнуващо да се чувстваш като космонавт. Надявам се един ден наистина да полетя в Космоса и да видя звездите и планетите на живо, наученото тук ще ми бъде от голяма полза", разказа тя.

13-годишната Алексия Елена от Румъния каза, че успешно е издържала предварителния тест и така е била приета в лагера. Доволна е и иска да дойде и другото лято.

Директорът Емре Адай посочи, че програмата на тестовете за летните лагери се изпращат предварително през есента до всички страни, с които сътрудничат, включително и България.