Банковите организации имат право да повишават лихвените проценти по кредити, но хората трябва да знаят при какви условия може да стане това и кога. За различните заеми е различно, но промяната зависи от това какъв е лихвения процент по съответния кредит. Има два вида лихвени проценти - фиксиран и променлив. Ако е фиксиран, той по принцип не може да се променя, но е възможно в договора да има и такива изключения при определени обстоятелства. Има някои разлики, които е добре да знаете за различните видове заеми - бързи кредити онлайн, ипотечен кредит и потребителски кредит.

Какво трябва да знаете за промяната на лихви при ипотечен кредит?

Има нещо, което е важно за ипотечен кредит с фиксирана лихва. При всеки един такъв е възможно лихвата да е фиксирана само за определен период от време, например няколко години. В повечето случаи тези кредити са с дълъг период на изплащане и след като изтекат тези няколко години, лихвеният процент става променлив - може да се вдига и сваля. Във всеки един договор е описано на каква база е променливата лихва - тоест кое е това, което я променя. Имайте предвид, че всички банкови организации нямат право да променят едностранно методиката, по която се променя лихвения процент - тази, която е записана в договора. Банките имат право да променят лихвения процент по даден заем само когато това е предвидено в методиката за изчисление на референтния лихвен процент, а точното време и методиката са записани в договора. Показателите, които променят лихвите не зависят от банките. Това е така, за да има прозрачност и яснота при лихвообразуването, за да се следва логиката на пазара без да се вземат субективни решения.

Как стоят нещата при промяната на лихви на потребителски кредит?

Тук отново важи правилото, че всичко, което трябва да знаете е записано в договора. Там всички възможности за промяна на лихвения процент трябва да бъдат описани ясно, недвусмислено и разбираемо, както и причините, от които зависят промените. Но трябва да имате предвид, че в немалко случаи тези клаузи в договорите за потребителски кредит не са точно формулирани. Има случаи, в които в договора са описани субективни критерии, които карат банката да увеличи лихвите, за да постигне повече приходи и за да покрие разходи. В такива случаи потребителите на кредит от банкови организации не предприемат действия за защита на правата си и връщат много повече от договорената в началото сума.

Какво може да направите в такъв случай?

Ако някога ви се случи нещо подобно, трябва да знаете, че сте защитени от Закона за защита на потребителите (ЗЗП) по смисъла на чл. 143. Най-добре е да се обърнете към адвокат, защото може да поискате обявяване на клаузата в договора за нищожна от съда. В такъв случай, банката трябва да върне сумата, която е неправомерно взета. Бъдете внимателни и добре преглеждайте договора. В него трябва да има изрично, изчерпателно и конкретно разписание на изчислителната процедура, която посочва вида, количествените изражения и относителната тежест на всеки от отделните компоненти, които влияят на лихвения процент - пазарни индекси и индикатори. В договора трябва да има ясна формула за определяне на лихвата. Ако като потребител не сте получили достатъчно информация за възможностите за едностранна промяна, това прави кредитодателят недобросъвестен. Вие имате пълно право да се защитите по съдебен път в такъв случай. Според чл. 10 от Закона за потребителския кредит (ЗПК), кредиторът не може да налага лихви, такси, комисионни и други разходи, свързани с договора за кредит, които не са описани вътре в него.

Как се определят лихвите при бързи кредити онлайн?

Бързите кредити, които се теглят онлайн стават все по-предпочитани по ред причини. Някои хора ги смятат за най-опасни, защото мислят, че щом са бързи се подписват бързо и безотговорно. Но тази тенденция се е променила доста с времето. И при този вид кредити важи абсолютно същото, както и при останалите - трябва да прочетете договора и да изясните нещата, които не разбирате. В момента конкуренцията на фирмите, които предлагат бързи кредити онлайн е голяма, а това води до появата на доста добри предложения за потребителите. Има кредити, които са безлихвени за нови клиенти при определени условия и ако върнете заема в определен срок. Трябва добре да проучите различните оферти и да изберете тази, която най-добре ще помогне във вашата ситуация.

Какво да направите, за да избегнете проблеми? 

Всеки един човек има своята сфера на дейност и не е срамно да не знаете какво значат определени неща в договора за кредит. Във финансовата сфера има много термини, които могат да са непознати за вас. В такъв случай е най-добре да се консултирате със специалист. Едва ли, ако имате нужда от пари, можете да отделите средства за специалист, но е хубаво да предвидите част от заема за това, особено при теглене на ипотечен кредит. В останалите случаи просто трябва да четете внимателно и да се информирате добре.