Скоро едно яйце може да струва по 50 ст. в магазините
Към края на юли в складовете в България е имало рекордни запаси от пшеница, слънчоглед и други култури, но цените им на борсата не падат, същото се отнася и за цените на основните храни по тържищата.
Според обзора на зърнения баланс на земеделското министерство към началото на август през 2020 г. страната ни е имала запаси от 3 млн. тона пшеница, към същата дата м.г. - 4,5 млн. тона, докато тази година е вече 6,5 млн. тона. По-малки са количествата, но също така рекордни от ечемик, царевица, рапица и слънчоглед.
От всички тези култури единствено при слънчогледа големите запаси вече дават някакво отражение на пазара – цената на олиото трета седмица поред плавно спада, за да стигне 4,88 лв. за литър на едро по тържищата. Само месец по-рано цената на едро беше 5 и над 5 лева.
На Софийска стокова борса котировките на пшеницата през седмицата си остават на същото ниво както и през миналата.
Хлебна пшеница в големи количества се търси на 580-637 лв./тон, а предлагане има за 740-750 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на 615 лв./тон.
Ситуацията със зърното обаче не е такава само у нас, в Украйна също зачестиха оплакванията, че складовете са недостатъчни за съхранение и на хлебната пшеница от новата реколта, и на старото зърно.
Причината там е, че споразумението за износа бе сключено сравнително късно и въпреки засиления експорт той не може да се сравнява с миналогодишния.
Този натиск върху пазара обаче не влияе по никакъв начин върху цените на основните храни в България. Млечните продукти например поскъпнаха за пореден път миналата седмица и сиренето и кашкавалът, които по магазините гонят съответно 16 и 25 лв. за килограм, добавиха нови 2-5% върху цените си на едро по тържищата.
Въпреки че пилешкото не е поскъпвало от почти две седмици насам, яйцата добавиха нова 1 ст. към цената си на едро и на тържищата средно те струват вече по 30 ст. бройката.
Само за последната година те са поскъпнали с около 30%. Тяхната цена зависи от царевицата, електроенергията и природния газ, тъй като повечето птицепроизводители отопляват производствените си помещения със синьо гориво.
Според председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов нищо чудно едно яйце скоро да струва по 50 ст. на пазара. В момента това е цената само на специални видове яйца – обогатени със селен и биояйцата. Цената на останалите в зависимост от размера им е между 34 и 45 ст.
