Пет опасни добавки за браузъра Google Chrome са открити от експерти на компанията за киберсигурност McAfee. Те са били изтеглени над 1.4 млн. пъти от потребители по света, съобщи CNET.

Въпросните добавки дават различни възможности на браузъра. Сред тях са следене на оферти в сайтове, правене на екранни снимки, различни функции за Netflix и др.

Добавките вършат рекламираната от тях дейност, но имат и функции, които не обявяват - например събират данните им и следят тяхната онлайн активност. Потребителите не са информирани в нито един момент, че добавките изпращат към сървърите на своите автори данните им.

Друга тайна функция е добавянето на код в някои сайтове за онлайн пазаруване. Чрез този код авторите на добавките получават дял от стойността на покупките, които потребителите правят.

Всички тези дейности не са разрешени от правилата на компанията без да има ясно уведомяване на потребителите. Това потвърди говорител на Google. Затова и петте добавки са били премахнати от онлайн магазина на Chrome и са спрени от браузъра.

От McAfee припомнят на потребителите, че трябва да отделят време за проверка на добвките, които инсталират. Това включва преглеждане на отзивите за тях, както и какви разрешения искат. Също така е от значение и дали добавката изисква постоянно разрешения за всеки сайт, който потребителя посещава, което може да е признак за съмнителни намерения.