Няма международен регламент за демилитаризирана зона около тези централи, каза Станислав Георгиев от "Български атомен форум"

Няма документи на международно ниво, които да уреждат девоенизирани зони около атомните централи. Това обясни пред БНР Станислав Георгиев, секретар на сдружението "Български атомен форум".

"Няма изисквания, които да регламентират такъв подход."

Той даде пример с войната в Югославия, където около електроцентралата "Кришко" е имало "тишина и мълчание, една демилитаризирана зона, която се следваше от всички участници".

"Тези централи са проектирани така, че в аварийни ситуации да бъдат защитени. Те имат триканални системи на безопасност. В атомните централи никога не се разчита само на една стъпка, която осигурява безопасността на тези съоръжения. Винаги има резервиране - първично, вторично."

"Реакторите, които там са построени, са еквивалентни на реакторите в Козлодуй. За проекта "Белене", който така и не се осъществи, мерките за безопасност предвиждаха падане върху обвивката на реактора на тежък самолет", поясни още експертът.

Не знаем къде е истината – от едната страна получаваме една информация, от другата страна – точно обратната, отбеляза той във връзка с взаимните обвинения, които Москва и Киев си разменят относно удари върху АЕЦ "Запорожие". Предаде БНР.