Строителят обещавал да е готов до 10-15 септември

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройстовото арх. Иван Шишков провери днес хода на строителните дейности на интерконектора Гърция - България. Той определи проверката като рутинна и сподели, че имал информация за напредък в строителството. Строителят обещавал то да завърши в периода 10-15 септември. "Надявам се това, което ще видя днес, да ме успокои, че всичко ще се случи така", каза в аванс министър Шишков.

Проверката започна от газоизмервателната станция край Стара Загора, където проблемите са най-малко. На една от площадките трябвало да се смени противопожарна боя и да се опакова с гипсокартон. Предстои да се премести и част от пътя към станцията, изграден не по определеното трасе, но това било отложено за следващ етап. Все пак повече били недовършените неща на диспечерския център в хасковското село Стамболийски.

"Ние сме в непрекъснат контакт със строители, проектанти и надзорници. Всеки ден получавам снимки за хода на строителството. Проблемът е, че все още не сме получили всички документи за вече извършеното строителство, очакванията ми са това да стане до края на другата седмица и да приключим с документите. Имало е напрежение между нас на моменти, но то е професионално, колегиално - не друго. Уточнили сме също по какъв начин ще бъде представен екзикутива, чрез който ще бъдат одобрени минималните отклонения от проекта, направени при строителството.

Към този момент нямам притеснения за срока на строителството, но трябва да поддържаме темпото, което наложихме от преди месец, всеки ден е ценен. Държавата буквално стана част от това строителство. Ще положим всички усилия докрай, за да можем да завършим обекта", увери служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той очаква в скоро време областните управители на Стара Загора, Хасково и Кърджали да предоставят положителни становища от всички кметове на общини, през които преминава тръбата от Гърция - документ, необходим за въвеждането на газопровода в експлоатация.

"Мислим в посока как предварително да решаваме проблемите, където те могат да възникнат, е не след строителството", каза още арх. Иван Шишков. От газоизмервателната станция край Стара Загора той отпътува към диспечерския център в хасковското село Стамболийски.

Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков /вляво/ посрещна на обекта служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.
Снимка: Ваньо Стоилов
Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков /вляво/ посрещна на обекта служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Снимка: Ваньо Стоилов